Voelen, laten draaien en bewegen: een wand vol elektromotoren bij De Techniek Academie

Geschreven door De Techniek Academie
Voelen, laten draaien en bewegen: een wand vol elektromotoren bij De Techniek Academie

Samen werken aan een inspirerende leeromgeving

Interview met Jacques de Groot, De Techniek Academie en Theo van Alphen, Kolmer Elektromotoren.

Sinds november zijn we bij De Techniek Academie in Harderwijk een inspirerend stukje praktijkonderwijs rijker. In samenwerking met Kolmer Elektromotoren uit Putten kwam er een informatieve wand vol elektromotoren. Jacques de Groot: “Een technische opleiding moet inspireren, nieuwsgierigheid prikkelen en uitnodigen om aan de slag te gaan. Samen met de 135 technische bedrijven die bij ons zijn aangesloten realiseren we projecten die daaraan bijdragen. Onze Academie is ontstaan vanuit het bedrijfsleven en samen met onze participanten werken we aan een belangrijk doel: zorgen voor voldoende instroom van jonge mensen in de techniek. Een actueel vraagstuk, want het tekort aan goed opgeleide technici in Nederland is groot. Bedrijven staan te springen om goed opgeleide jonge mensen en zijn dan ook bereid om te investeren. Ze leveren niet alleen een financiële bijdrage, maar ondersteunen ons op allerlei manieren. Onze leden denken mee over de inhoud van de opleiding en leveren studiematerialen. De wand vol Kolmer Elektromotoren is daarvan een bijzonder voorbeeld.”

Sinds een aantal jaren is Kolmer Elektromotoren daarom lid van De Techniek Academie. In die jaren zijn er groepen studenten op bedrijfsbezoek geweest, stages gelopen, gastlessen en workshops gegeven en kennis en materialen gedeeld. Jacques: “Het mooie van de samenwerking met Kolmer is dat zij net als wij begrijpen dat het gaat om een leeromgeving die de praktijk weerspiegelt. Studenten willen voelen, laten draaien en bewegen. Kom niet met flyers, maar laat een wand vol motoren zien."

Theo van Alphen: “We willen graag een stap verder gaan in de samenwerking met De Techniek Academie en al brainstormend ontstond dit voorjaar het idee van een wand vol elektromotoren. Een deel van de schappen is gemaakt door studenten van De Techniek Academie, het is echt een samenwerking geweest. ‘s Ochtends bij het opendraaien van de douchekraan begint er al ergens een elektromotor te draaien. De roltrap bij de trein, de trein zelf, de ventilatie in het gebouw waar je werkt: het is ongekend hoeveel motoren er in de wereld draaien. Het is een belangrijk onderdeel van techniek waar wij dagelijks mee bezig zijn en dat zeker in elektrotechnische opleidingen aandacht verdient. Bij Kolmer zijn we trots dat onze motorenwand daaraan kan bijdragen.”

Studenten zijn hier in ieder zeer enthousiast over.  Een van de docenten zegt over de studenten: "De meesten van hen zijn geen types om uren in de boeken te zitten en een wand zoals deze is een mooie aanvulling bij de theorie en afbeeldingen in een boek. Je ziet spoeltjes, een doorsnede van een motor en een open gezaagd aansluitkastje. Het ziet er mooi uit en nodigt uit om te ontdekken. Een aanwinst voor studenten én docenten! Omdat er ruim 130 bedrijven participeren in De Techniek Academie krijgen wij actuele technische ontwikkelingen mee. Onze opleidingen zijn altijd up-to-date en de theorie sluit uitstekend aan bij de praktijk. Een groot voordeel voor de studenten.”



 

Onze Ambassadeurs