Nog voor de zomer nieuwe burgemeester in Noordoostpolder: 17 kandidaten

Geschreven door Redactie
Nog voor de zomer nieuwe burgemeester in Noordoostpolder: 17 kandidaten

Zeventien mensen zijn in de race voor het burgemeesterschap van de Noordoostpolder. Het gaat om 12 mannen en 5 vrouwen. Negen kandidaten zijn van VVD-huize.  Het CDA levert 4 kandidaten, ChristenUnie 2 en D66 en SGP elk 1. Er zitten dus geen onafhankelijke sollicitanten bij.

In Lelystad, waar 16 mensen burgemeester willen worden, behoren 4 kandidaten niet tot een politieke partij.  


Commissaris van de Koning Leen Verbeek gaat de komende tijd met een aantal kandidaten in gesprek en maakt een selectie. Die bespreekt hij met de vertrouwenscommissie uit de gemeenteraad die vervolgens met deze mensen rond de tafel gaat. De verwachting is dat nog voor de zomer een burgemeester wordt benoemd. 


Hij of zij wordt de opvolger van waarnemer Jan Westmaas, die in oktober 2019 aantrad na het plotselinge vertrek van Harald Bouman. Voor de buitenwereld is het nog steeds niet duidelijk waarom hij opstapte. Bouman sprak zelf van een ‘te groot verschil van inzicht met zijn directe werkomgeving’. De pers probeerde er een vinger achter te krijgen, zich beroepend op de Wet openbaarheid van bestuur. Maar zonder succes.


Westmaas kreeg bij zijn aanstelling de opdracht van Verbeek om de verhoudingen in de gemeente Noordoostpolder te normaliseren. Vorige maand kwam hij met een vrij formele analyse in een speciale raadsvergadering. Hij noemde geen concrete voorbeelden van problemen. ,,Natuurlijk is in elke gemeente wat aan de hand. De organisatie staat echter en is in orde. Dat bewijst ze nu in tijden van crisis.’’  



Onze Ambassadeurs