Gemeente Zeewolde koopt 2 agrarische bedrijfserven

Geschreven door Henny A.J. Kreeft
Gemeente Zeewolde koopt 2 agrarische bedrijfserven

In de raadsvergadering van de gemeente Zeewolde van donderdag 22 december is gesproken over de aankoop van de erven en opstallen aan de Ossenkampweg (2 bedrijven).

Het benodigde aankoopbedrag wordt geschat op bijna 2.7 miljoen euro, naast de bijbehorende kosten koper. Dit is nodig zodat de gemeente kan beschikken over stikstofrechten om lopende en komende gebiedsontwikkelingen mogelijk te maken. 



Aankoop twee agrarische bedrijfserven

De gemeenteraad heeft op 16 december 2021 het bestemmingsplan Trekkersveld IV vastgesteld. Aangezien verschillende partijen beroep hebben ingesteld tegen het bestemmingsplan, is het nog niet onherroepelijk (definitief). Wanneer het beroep zal plaatsvinden is nog niet bekend. Gezien de ontwikkelingen rondom het gebied heeft de initiatiefnemer van het datacenter (Meta / Facebook) zich teruggetrokken, zodat het datacenter er niet komt. Echter de gemeente Zeewolde wil de uitbreiding Trekkersveld IV (35 ha) nog altijd realiseren. Stikstofuitstoot
De uitstoot van stikstof zou de uitbreiding van het bedrijventerrein kunnen blokkeren. Het gebied genereert stikstofdepositie, onder meer van wegverkeer van en naar het bedrijventerrein. Op grond van de Wet natuurbescherming wordt dit alleen toegestaan, als de uitstoot van stikstof de natuurlijke kenmerken van beschermde Natura 2000-gebieden niet aantast. 

Daarom zijn deskundigen ingeschakeld en wordt er een stikstofonderzoek gedaan door Adviesbureau Sweco in opdracht van de gemeente. Gezien de verwachte stikstoftoename nadat Trekkersveld IV is gerealiseerd, is het nodig om bestaande stikstofruimte van elders te gebruiken om de stikstofeffecten van het bedrijventerrein te verlichten.  



Enige tijd terug is de gemeente benaderd door de huidige eigenaren van twee bedrijven aan de Ossenkampweg. De beide eigenaren hebben gemeld bereid te zijn om de erven en bedrijfsgebouwen aan de gemeente te verkopen. Uit onderzoek is gebleken dat op de erven behoorlijk stikstofrechten liggen. Dit positieve resultaat is bevestigd door de provincie Flevoland. 



Aankopen van de erven 

Gezien de mogelijkheid van aankoop van de erven, wordt de gemeente een kans geboden om in elk geval voor de realisatie van Trekkersveld IV de noodzakelijke stikstofcompensatie voorhanden te hebben. Nadat de verrekening van de stikstofruimte is toegepast, blijkt dat er ruimte overblijft. Deze kan later gebruikt worden voor de nog nader planologisch uit te werken delen van Polderwijk-Noord. Of dit laatste genoeg is, moet nog blijken. De raad heeft besloten om het voorstel goed te keuren. Ondertussen worden de voorbereidingen verder in beweging gezet. Hierbij valt te denken aan het uitwerken van de koopovereenkomst en het opstellen van de akte. Uiterlijk 28 februari moet alles afgerond zijn.


Onze Ambassadeurs