Zeewolde subsidieert overstap op duurzame energie

Geschreven door Redactie
Zeewolde subsidieert overstap op duurzame energie

De gemeente Zeewolde heeft een subsidieregeling in het leven geroepen voor inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties, die willen overschakelen op duurzame energie. De gemeente heeft hiervoor 550.000 euro beschikbaar.

Het Rijk wil dat alle huizen en gebouwen in 2050 gebruik maken van duurzame energiebronnen als zon, wind en waterstof. Hoewel dat nog ver weg lijkt, ziet de gemeente nu al diverse initiatieven van inwoners en bedrijven die zelf al een plan hebben om over te schakelen.


Vandaar de subsidieregeling. "Daarbij gaan we geen dubbele dingen doen die het Rijk ook al aanbiedt. Wij richten ons vooral op collectieve plannen", aldus wethouder Wim van der Es.

De subsidie is niet bedoeld voor één huishouden dat bijvoorbeeld zonnepanelen wil. Wel voor initiatieven van meerdere huizen of een hele straat, die gezamenlijk willen overschakelen.


Feitelijk zijn er drie regelingen voor Zeewolde. Er is er eentje speciaal voor ondernemingen, waarbij de ondernemer de helft van de kosten betaalt en de gemeente de andere helft. De subsidie is minimaal 5.000 en maximaal 25.000 euro.

De tweede regeling richt zich op maatschappelijke organisaties, woningbouwcorporaties, energiecoöperaties en groepen van bewoners. Zij kunnen per project 5.000 tot 25.000 euro krijgen. Daar moet een geringe eigen bijdrage tegenover staan. Dat mag ook 'in natura' zijn, zoals via het verrichten van werkzaamheden.

De derde regeling is voor grotere projecten van corporaties, maatschappelijke organisaties of inwoners. Hier legt de gemeente een bedrag bij. Wie minimaal 75.000 euro leent, krijgt van de gemeente 25.000 euro subsidie.

Hoewel de gemeente nog bezig is met het zogeheten transitieplan voor de overstap op duurzame energie, gaan de subsidieregelingen per direct in. Die lopen tot eind 2022. Van der Es schat in dat Zeewolde als jonge gemeente met een relatief jonge woningvoorraad gemakkelijker kan overstappen dan een andere gemeente met veel oude huizen. Zo is de Polderwijk al geheel gasloos.



Onze Ambassadeurs