Een terugblik met wethouders Companjen en Krooneman op de 30 dagen alcoholpauze

Geschreven door Redactie
Een terugblik met wethouders Companjen en Krooneman op de 30 dagen alcoholpauze

Een terugblik met wethouders Companjen en Krooneman op de 30 dagen alcoholpauze

Voor beide wethouders was dit niet de eerste keer dat ze meededen. Willem Krooneman, wethouder in Elburg: "Ik vond het makkelijker dan vorig jaar. Normaal drink ik in het weekend graag een biertje, vaak ook met of op visite. Hartstikke gezellig. Maar die visite was er niet en we gingen niet of nauwelijks weg. Dus de 'verleiding' was gewoon minder." Marcel Companjen, wethouder in Harderwijk, zegt hier over: "Mij is vooral opgevallen dat al het nieuws dat met de coronamaatregelen verband houdt de absolute boventoon voert in de media en dat al het andere nieuws een beetje ondersneeuwt. Dat is begrijpelijk, maar ook wel jammer. Er gebeurt namelijk nog wel meer dan corona. Zelf heb ik weer regelmatig nagedacht over alcohol en de schaduwzijden en gevaren ervan."

Dat deze periode van alcoholpauze iets meer naar de achtergrond is geraakt herkennen beide wethouders. "Omdat we elkaar minder zien is er minder over gesproken," aldus Willem Krooneman. "Er is veel aandacht geweest voor andere dingen," zegt Marcel Companjen. Beide wethouders zijn zeer tevreden over het feit dat de hele colleges hebben meegedaan met de 30-dagen alcoholpauze. Met deze deelname werd het signaal naar inwoners van de gemeenten sterker om ook mee te doen met IkPas.

Een alcoholvrij alternatief

De alcoholpauze leent zich ook goed om na te denken over alternatieven voor alcohol. "Water of vruchtendrank zijn mijn favorieten tijdens Dry January. Soms alcoholvrij bier, maar dat is het voor mij net niet," zegt Willem Krooneman. "Ik drink veel Rivella en de nieuwe ananas-smaak is zeker een aanrader!" aldus Marcel Companjen.

Tip van de wethouders

Beide heren hebben nog een tip om mee te geven. Marcel Companjen: "Je kunt ook in andere maanden je alcoholgebruik op pauze zetten. De voordelen zijn vele malen groter dan de nadelen." Willem Krooneman geeft graag mee: "Doe ook mee en combineer het met bewegen. Mijn ervaring is dat de neiging tot een biertje dan minder is, want mijn gevoel is naderhand dat je dat bewegen weer teniet doet met drinken."




Onze Ambassadeurs