Rechtszaak over het stemmen per post op 17 maart
In Den Haag diende woensdag een kort geding over stemmen per post. Vanwege de coronapandemie mogen 70+'ers per brief hun stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Jongere mensen met een kwetsbare gezondheid mogen dat niet; de Partij voor de Dieren vindt dat discriminatie.
Naast de 2,4 miljoen stemgerechtigden ouder dan 70 jaar zijn er volgens de PvdD "nog miljoenen volwassenen met onderliggende ziekten die het RIVM ook als 'kwetsbaar' aanmerkt". Per motie lukte het niet om ook voor deze groep poststemrecht te krijgen en daarom probeert de partij het nu via de rechter. De rechtbank in Den Haag boog zich over de kwestie.
Sabine Tebbens (36) heeft zenuwziekte MS en hoopt vurig dat het kort geding slaagt. Ze zit sinds maart vorig jaar binnen. "Als ik corona krijg, word ik hoogstwaarschijnlijk ernstig gehandicapt, nog meer dan ik al ben, of kom ik te overlijden. Ik ga nu niet eens naar de supermarkt. Waarom zou ik dan mijn gezondheid op het spel moeten zetten om te stemmen?"
Als alternatief kan Tebbens wel iemand machtigen namens haar te stemmen. Bij uitzondering mag een persoon nu namens drie anderen stemmen; eerder was dat maximaal twee. "Maar niet iedereen heeft het geluk dat ze daarvoor iemand hebben. Bovendien betekent iemand machtigen dat je per direct je stemgeheim kwijtraakt."
De gemachtigde persoon weet op wie er is gestemd, want hij of zij kleurt het vakje rood op het stembiljet. Zo'n situatie van politiek kleur moeten bekennen is volgens Tebbens in strijd met het grondwettelijke recht op geheime stemming. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) heeft al gezegd dat het niet haalbaar is om alle kwetsbare personen per post te laten stemmen. Gemeenten hebben niet op een rij welke inwoners extra risico lopen vanwege het coronavirus. Het is volgens Ollongren niet te doen om die informatie op tijd voor de verkiezingen van 17 maart te verzamelen en te verifiëren. Voor 70+'ers was dit volgens haar wel haalbaar.