Zeewolde succesvol in verminderen restafval

Geschreven door Redactie
Zeewolde succesvol in verminderen restafval

Zeewolde heeft het afgelopen jaar goede resultaten geboekt op het gebied van afval scheiden. Het restafval is gedaald van 160 kilo naar 130 kilo per persoon per jaar.

Dat blijkt uit een evaluatie over het omgekeerd inzamelen van 2020.

Vooral de inzameling van plastic en blik is enorm toegenomen, met 59 procent. Dat komt door de inzet van de nieuwe plastic bakken met oranje deksel. Van de 25 gemeenten waar HVC inzamelt heeft Zeewolde nu het minste restafval.

Waarom Zeewolde het zo goed doet in vergelijking met andere gemeentes is niet helemaal duidelijk. Volgens wethouder Wim van der Es heeft dit ook te maken met hoe de gemeente er uitziet: "Er is weinig hoogbouw en er zijn veel losse woningen, dat speelt zeker een rol." Daarnaast geeft hij inwoners van de gemeente een compliment voor al hun inspanningen.

Komend jaar wil de gemeente het op tijd legen van ondergrondse containers optimaliseren. Ze moeten namelijk niet te laat geleegd worden, want dan gaan mensen bijplaatsen. De containers moeten ook niet te snel geleegd worden, als de container pas halfvol is. Ook zal er meer toezicht en handhaving zijn op het bijplaatsen en zullen afvalcoaches nog vaker ingezet worden. Verder blijven de verruimde openingstijden van het afvalbrengstation van kracht.

Of dit jaar weer zo succesvol zal zijn en het streefdoel van 100 kilo per persoon per jaar gehaald gaat worden valt nog te bezien. Van der Es: "Ik durf het niet te voorspellen. Maar het zou heel bijzonder zijn als het lukt om dat laatste stukje gerealiseerd te krijgen."






Onze Ambassadeurs