Waterwerelden kunnen overvloedig aanwezig zijn in onze melkweg
Een nieuwe studie suggereert dat ons Melkwegstelsel gevuld is met planeten zoals de aarde, met continenten en oceanen. Als dat zo is, kan het leven in de Melkweg heel gewoon zijn.
Wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen zeiden op 17 februari 2021 dat hun nieuwe computermodellen de theorie van de aangroei van kiezelstenen bevestigen, dat wil zeggen dat de planeten in ons zonnestelsel gevormd zijn door opeenhopingen van kleine stukjes stof en ijs - en dat water was een gemeenschappelijk onderdeel in deze planetaire bouwstenen.
Water is essentieel voor het leven zoals we het kennen. In het verleden werd gedacht dat het water van de aarde er toevallig naartoe was gekomen na vorming, bijvoorbeeld via ijskomeeten die de aarde troffen. Als de aarde zich in plaats daarvan met zijn water had gevormd, dan zouden Venus en Mars ook met water kunnen zijn gevormd. Uitgaande van een belangrijk principe in de wetenschap - dat we nooit mogen aannemen dat we een speciaal geval zijn - suggereren deze wetenschappers dat water overvloedig aanwezig kan zijn op planeten ter grootte van de aarde in ons Melkwegstelsel.
Zijn er talloze werelden in onze melkweg met continenten en oceanen? De nieuwe studie wijst op die mogelijkheid. Als dat zo is, kan dat feit ook wijzen op een overvloed aan leven in ons eigen melkwegstelsel.
Wetenschappers hebben schijven rond jonge sterren waargenomen die uit honderden kiezelmassa's van de aarde bestaan. De botsingen en samenklontering in deze schijven vormen protoplaneten en uiteindelijk planeten. Water zou een van de aanwezige moleculen zijn geweest toen de planetesimalen materiaal verzamelden en groeiden.