Vleermuizen lokken om eikenprocessierups te bestrijden

Geschreven door Redactie
Vleermuizen lokken om eikenprocessierups te bestrijden

Om Zeewolde aantrekkelijk te maken voor vleermuizen, heeft de gemeente verspreid over het dorp vleermuiskasten opgehangen. Vleermuizen gebruiken deze kasten als rustplekken en kraamplekken.

De meest recente pion in de bestrijding van de eikenprocessierups is de vleermuis. Deze vlinder die uit de eikenprocessierups komt is een nachtvlinder. Diverse grotere vleermuissoorten hebben de eikenprocessievlinder op het menu staan. De vleermuizen zorgen ervoor dat er minder eitjes worden afgezet door de vlinder.

De kasten zijn hoog in de bomen gehangen op rustige plekken. Op het bijgevoegde plattegrondje staat aangegeven waar ze hangen.De gewone grootoorvleermuizen en rosse vleermuizen eten de eikenprocessievlinder. Deze vleermuissoorten komen al voor in Zeewolde en vormen geen gevaar voor de gezondheid. De vleermuizen zijn geen dragers van het COVID-19 virus. De gemeente Zeewolde bestrijdt de eikenprocessierups bij voorkeur op een biologische manier. Dat gebeurt nu al door het ophangen van nestkastjes waarin onder meer mezen broeden die hun jongen voeden met de eikenprocessierups. Ook worden steeds meer bermen ecologisch beheerd. De verwachting is dat dit roofinsecten, spinnen en vogels lokt die de eikenprocessierups op het menu hebben staan.

Onze Ambassadeurs