Wantrouwen tegen datacenter niet weg na informatiebijeenkomst

Geschreven door Redactie
Wantrouwen tegen datacenter niet weg na informatiebijeenkomst


Een digitale informatieavond waarbij honderden vooraf ingediende vragen werden behandeld heeft bij enkele inwoners van Zeewolde het wantrouwen tegen een datacenter niet weg kunnen nemen.

Een nog onbekend Amerikaans bedrijf wil op een terrein van 166 hectare in Zeewolde een datacenter laten bouwen, maar inwoners vrezen voor de kwaliteit van het drinkwater, geluidsoverlast en de effecten op de stroomvoorziening.


Deskundigen probeerden alle vragen te beantwoorden maar bevredigend bleek dat niet, omdat tijdens de online-chat vaak uit onvrede nog meer vragen werden gesteld. Toon Boonekamp van Arcadis, dat de komst van het Amerikaanse bedrijf voorbereidt, vertelde dat het drinkwater niet wordt gebruikt om machines te koelen, maar om te drinken of de toiletten door te spoelen. Pas in geval van zeer lage of hoge temperatuur wordt water ingezet voor het vergroten van de luchtvochtigheid of het koelen van apparatuur, maar dat is water uit de nabijgelegen Hoge Vaart. Na vragen over geluidsoverlast beweerde Henk Wilbers van Arcadis vrij stellig dat die er niet is. Vrachtverkeer en zelfs normale huisgeluiden maken volgens hem meer lawaai dan een datacenter. Er zou onderzoek zijn gedaan, maar concrete cijfers over hoeveelheden decibellen kon hij niet delen met de bezorgde toehoorders. Voor 6 april hopen Arcadis en de gemeente Zeewolde de overige vragen te beantwoorden. Tot die datum kunnen burgers een zienswijze indienen over het datacenter.



Onze Ambassadeurs