Er moet een nieuwe Tweede-Kamervoorzitter komen. Vanaf vandaag staat de vacature open.

Geschreven door Redactie
Er moet een nieuwe Tweede-Kamervoorzitter komen. Vanaf vandaag staat de vacature open.

De leden van de Tweede Kamer stellen de profielschets vast voor een nieuwe voorzitter. Daarin staat een uitgebreide beschrijving van de benodigde kwaliteiten voor deze functie. Een voorzitter moet beschikken over gedegen parlementaire ervaring en inzicht in de staatsrechtelijke verhoudingen. Want er is nogal wat nodig om een debat met 17 partijen in goede banen te leiden.

De voorzitter moet ook leiding kunnen geven met begrip voor de mogelijkheden van het ambtelijk apparaat. Ook wordt verwacht dat een Kamervoorzitter beschikt over gezag, een groot draagvlak, sociale en contactuele vaardigheden en vernieuwingsgezindheid.

Er komt ook in te staan dat de voorzitter het dualisme tussen de Tweede Kamer en het kabinet moet bevorderen. Daarmee wordt de taakverdeling bedoeld tussen het kabinet en de Kamer: de regering regeert, het parlement controleert. De kleinere partijen moeten ook goed mee kunnen doen, meent onder andere de SP.

Vanaf nu staat het alle Kamerleden vrij om op de baan te solliciteren. Arib doet het nu ruim vijf jaar en heeft in november vorig jaar gezegd dat ze graag door wil. "Continuïteit, stabiliteit en ervaring is belangrijk in de Kamer en zeker voor het Kamervoorzitterschap", zei Arib onlangs.

Maar komen er ook kandidaten van andere partijen? Uit een rondgang langs de partijen blijkt dat partijen van mogelijke kandidaten daar liever over zwijgen. Genoemd worden VVD-Kamerlid Ockje Tellegen en de D66-Kamerleden Vera Bergkamp en Paul van Meenen. PVV-leider Wilders vindt zijn partijgenoot Martin Bosma een goede kandidaat.

De komende dagen hebben de kandidaten tijd om hun brieven te schrijven. In de planning staat dat de nieuwe voorzitter volgende week wordt gekozen in de plenaire zaal. Alle kandidaten kunnen dan een voordracht houden, waarna de anonieme stemming begint.



Onze Ambassadeurs