Gedeputeerde: datacentra welkom, maar niet zonder voorwaarden

Geschreven door Redactie
Gedeputeerde: datacentra welkom, maar niet zonder voorwaarden

Datacentra zijn welkom in Flevoland, maar hun komst is niet zonder voorwaarden. Ze moeten voldoen aan alle bestaande wettelijke eisen op het gebied van milieu, water, ontgronding en landschap. Mogelijk komen daar nog aanvullende eisen van de provincie bij.

Dat zegt CDA-gedeputeerde Jan-Nico Appelman in een reactie op de discussie over datacentra. In Zeewolde zijn er zorgen over het plan voor een hyperscale datacentrum op bedrijventerrein Trekkersveld. In Lelystad stelt de gemeenteraad extra voorwaarden aan een centrum bij Flevokust. Verder wordt er gestudeerd op nog een datacentrum in Zeewolde en centra bij Almere, terwijl Noordoostpolder is genoemd als mogelijke toekomstige locatie voor hyperscale centra.

Appelman begrijpt de zorgen van burgers, maar benadrukt dat elk plan getoetst wordt aan het bestaande 'wettelijk kader' van eisen, die gemeenten, de provincie, de Omgevingsdienst en het waterschap stellen. "In de ontwerp-milieu effectrapportage ziet u hoe uitgebreid de onderzoeken en vereisten zijn waaraan datacentra moeten voldoen. Dat neemt niet weg dat we de maatschappelijke discussie heel nadrukkelijk volgen, dat we begrijpen waar die vandaan komt, en dat we transparant willen zijn als het gaat over de antwoorden op de vragen die mensen hebben", zegt Appelman.



Onze Ambassadeurs