'Lastig' oud-Kamerlid Lodders: "Schrikken als je zo wordt getypeerd"

Geschreven door Redactie
'Lastig' oud-Kamerlid Lodders:

Voormalig Tweede Kamerlid voor de VVD Helma Lodders uit Zeewolde werd in het Kabinet als 'lastig' bestempeld.

Dit is te lezen in de maandagavond gepubliceerde notulen van de ministerraad. Lodders kreeg dat stempel omdat ze kritische vragen stelde over de toeslagenaffaire. De oud-politica reageert tegenover Nieuwsuur: "Dat is wel even schrikken natuurlijk. Dat je leest dat je bij de activistische Kamerleden hoort. Ja, dat vind ik wel heftig." Maar Lodders is duidelijk: "Om kritisch te zijn, daar ben ik al die jaren juist voor betaald."

In de vrijgegeven notulen staat dat ministers kritisch zijn over Kamerleden die meer informatie wilden over de toeslagenaffaire. Vooral als ze uit coalitiefracties kwamen. Minister Koolmees van Sociale Zaken (D66) is niet blij met Lodders en CDA'er Pieter Omzicht. Die zouden volgens hem een strijd voeren tegen staatssecretaris Menno Snel, eveneens van D66. Snel zou de problemen op moeten lossen die spelen bij de Belastingdienst. "De rol van de fracties in de coalitie is niet behulpzaam geweest om dat voor elkaar te krijgen", zei Koolmees in de ministerraad.

Als Tweede Kamerlid hield Lodders zich naast landbouw bezig met onder meer de Belastingdienst en het pensioenstelsel. Ze stelde in haar elf jaar als Kamerlid meer dan driehonderd vragen. "In de notulen word ik getypeerd en daar herken ik mezelf niet in. Als volksvertegenwoordiger kom je op voor de mensen in het land. Dat betekent dat ik op zoek ging naar antwoorden op vragen. Als ze dat activistisch vinden, ik vind dat het kabinet die antwoorden moet geven."

Ook premier Mark Rutte vindt "activistische woordvoerders van coalitiefracties" lastig, zo valt te lezen in de notulen. Rutte (VVD) is van mening dat onder andere Helma Lodders zich in de media wilde profileren door kritische vragen te stellen. Haar is duidelijk gemaakt dat het 'belangrijk is dat de coalitie een eenheid vormt'. De oud-politica zegt echter nooit druk te hebben ervaren van haar partij of van partijleider Mark Rutte. Het vertrek van Lodders uit de politiek was haar eigen keus. Wel vindt ze dat uit de notulen spreekt dat de focus niet ligt op het oplossen van problemen van burgers.





Onze Ambassadeurs