The Lancet: weinig aandacht voor verdriet bij miskraam
Gewoon uithuilen en opnieuw beginnen. Dat lijkt vaak de algemene reactie bij een miskraam. Dit blijkt uit een analyse in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet. Miskramen worden gezien als onvermijdelijk, maar dat is onterecht en het doet absoluut geen recht aan het verdriet van vrouwen die het overkomt.
Wereldwijd loopt een op de zeven zwangerschappen vroegtijdig verkeerd af, blijkt uit de analyse van 4,6 miljoen miskramen. Van alle vrouwen maakt zeker 11 procent minimaal één miskraam mee; 2 procent overkomt het twee keer en 1 procent zelfs drie keer of vaker. De onderzoekers vermoeden dat de werkelijke aantallen veel hoger liggen, omdat lang niet alle miskramen worden geregistreerd.
Risicofactoren zijn onder meer roken, alcoholgebruik, ernstig over- of ondergewicht, een relatief hoge of lage leeftijd van de moeder (40+ en 20-), een relatief oude vader (40+), lange werkdagen of nachtdiensten, stress en luchtvervuiling. Een eerdere miskraam verhoogt ook de kans op een volgende.
Opvallend is wel het feit dat zwarte vrouwen 43 procent meer risico lopen dan gemiddeld. Dat komt mogelijk doordat zij vaker lijden aan diabetes type 2 en aan hartkwalen.
Van een miskraam is sprake als het embryo overlijdt voordat het levensvatbaar is. Daarna is sprake van een doodgeboren baby. Waar de grens van levensvatbaarheid precies ligt, verschilt per land. Meestal gaat het om 20 tot 24 weken.