Er wordt weer massaal gewinkeld (en gepind)

Geschreven door Redactie
Er wordt weer massaal gewinkeld (en gepind)

Nederland is de afgelopen dagen massaal gaan winkelen. Klanten stromen toe nu de strengste coronaregels zijn versoepeld, blijkt uit data van het Nederlands Verplaatsingspanel. Er werd dus ook weer erg veel gepind.

"Typisch inhaalgedrag", zegt Peter van der Mede, die de gegevens analyseert. "Mensen wilden weer echt even winkelen. Het effect is onmiddellijk terug te zien in de cijfers." En het blokje om of ommetje is meteen een stuk minder populair.

Het aflopen van de avondklok is ook terug te zien in de cijfers, maar het effect daarvan is minder groot. "De groep mensen die met de avondklok te maken had was relatief klein ten opzichte van de gehele bevolking. Wat bij hen opviel was dat ze eerder naar buiten gingen: al om 03.00 uur in plaats van 04.00 of 05.00 uur. De avondklok was dus ook een ochtendklok."

Het Nederlands Verplaatsingspanel is een initiatief van onderzoeksbureaus DAT.Mobility, Kantar en Mobidot. Via een app houden ze geanonimiseerd het reisgedrag bij van zo'n 10.000 Nederlanders die zich hebben opgegeven.

Er is de afgelopen dagen ook veel meer gepind: in kledingwinkels verdubbelden pinuitgaven bijna, vrijetijdswinkels zagen een toename van 48 procent en bouwmarkten, tuincentra en woonwinkels zagen een derde meer pinuitgaven.

Wel blijkt uit de NVP-gegevens dat Nederlanders de afgelopen maanden elke week al minder thuis zaten. We hielden ons steeds minder strikt aan het advies om zo min mogelijk te reizen en iedere week gingen de personen die door de NVP werden gevolgd vaker en langer naar buiten.

Onze Ambassadeurs