Heipalen Windpark Zeewolde door waterbeschermingslaag geslagen

Geschreven door Redactie
Heipalen Windpark Zeewolde door waterbeschermingslaag geslagen

De bouwers van het Windpark Zeewolde zijn met verkeerde heipalen door de waterbeschermingslaag gegaan. Volgens de provincie mag alleen met zogeheten prefab palen door de beschermende kleilaag heen, maar er zijn andere heipalen gebruikt die het risico op verontreiniging van het grondwater minder beperken.

De fout kwam aan het licht bij een controle van de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek. Op een aantal plaatsen heeft het windpark met palen gewerkt die volgens de provincie daar niet zijn toegestaan. De gebruikte palen hebben volgens de provincie een 'iets groter risico op lekstromen' dan het materiaal dat de provincie in de grond wilde hebben. Bij lekkage kan het grondwater verontreinigd raken.

Ondanks dat de verkeerde palen zijn gebruikt, benadrukt de provincie dat er 'een minimaal risico' op lekkage is. De directeur van Windpark Zeewolde, Sjoerd Sieburgh Sjoerdsma, zegt dat bij zo'n 7 van de 91 locaties heipalen zo diep zitten dat ze in de waterlaag zijn gekomen. Die heipalen staan in de buurt van de Schollevaarweg. Directeur Sieburgh Sjoerdsma zegt dat het grondwater niet in gevaar is. "De expertbedrijven die wij hebben ingehuurd hebben aangetoond dat we onze palen mogen gebruiken en dat ze veilig zijn. Wij gaan geen compromis sluiten ten opzichte van de veiligheid van de waterlagen." De provincie vindt het niet verstandig om de al gezette palen uit de grond te halen. Dan wordt de bodem 'nog meer verstoord met kans op lekkage'. Voor de toekomst wil de provincie wel het gebruik van de zogeheten vibropalen bij het grondwaterniveau voorkomen. Het windpark vindt de palen veilig genoeg en gaat verder met het heien met de gewraakte palen. De provincie had de bouwers wel 'met klem' verzocht de andere palen te gebruiken, maar daar is het windpark niet op ingegaan omdat het project daarmee vertraging oploopt.

"Dat kunnen wij niet maken naar onze omgeving toe", zegt directeur Sieburgh Sjoerdsma. Hij vertelt dat het maanden zou kosten om de juiste palen te krijgen. "Als het een korte periode was geweest, hadden we echt wel gekeken of we dat eventueel konden doen om iemand te plezieren. Maar het is een te grote impact en onze palen zijn veilig."


Onze Ambassadeurs