JA21 en PVV willen opheldering over gang van zaken rond verkeerde heipalen

Geschreven door Redactie
JA21 en PVV willen opheldering over gang van zaken rond verkeerde heipalen

Politieke partijen JA21 en de PVV willen opheldering van Provinciale Staten over de gebruikte heipalen voor Windpark Zeewolde.

Omroep Flevoland maakte gisteren bekend dat bij de bouw van de windmolens verkeerde heipalen zijn gebruikt. De palen zijn gedeeltelijk door de waterbeschermingslaag geslagen en daar hadden speciale palen voor gebruikt moeten worden. Uit onderzoek van de omgevingsdienst blijkt dat dit niet gebeurd is.

Volgens gedeputeerde Harold Hofstra is er tijdens het aanvragen van de vergunning door verschillende afdelingen over het hoofd gezien dat er geen speciale palen gebruikt zouden worden. Omdat de vergunning inmiddels is afgegeven, kan zowel de gemeente, als de provincie ook niet meer ingrijpen. Wel benadrukt de gedeputeerde dat het risico op bodemverontreiniging minimaal is. JA21 en de PVV zijn daar niet gerust op en hebben schriftelijke vragen gesteld over de kwestie.

Zo wil JA21 weten wat de gedeputeerde bedoelt met 'minimaal risico'. De partij zet vraagtekens bij het onderzoek dat door de bouwer van de windmolens zelf is uitgevoerd. Volgens dat onderzoek zou er geen enkel risico zijn, maar JA21 vermoedt dat er hier sprake is van een slager die zijn eigen vlees keurt. Verder heeft de partij vragen over wat er met de palen gaat gebeuren als de windmolens worden onttakeld. De normale procedure is dat alle bouwwerken rond een molen worden verwijderd. Maar de partij wil graag weten welke risico's gaan spelen als wordt besloten dat de palen in de grond blijven zitten.

De fracties van JA21 en de PVV vragen zich af hoe de zaak zover heeft kunnen komen. Daarbij wijst JA21 op de besluitenlijst van 27 april, waar het onderwerp als punt 12 staat vermeld. Daarbij staat de opmerking: 'Niet direct publiceren'. De PVV wil weten waarom het onderwerp niet als spoedmededeling is doorgezet naar het college van Gedeputeerde Staten. JA21 zegt het nieuws pas te hebben gehoord na berichtgeving van Omroep Flevoland.










Onze Ambassadeurs