Ambtenaren krijgen cursus om begrijpelijker te schrijven

Geschreven door Redactie
Ambtenaren krijgen cursus om begrijpelijker te schrijven

Om ambtenaren op weg te helpen met het gebruik van heldere taal, organiseren Stichting Lezen en Schrijven en Stichting ABC komende donderdag een inspiratiesessie. Heldere taal gebruiken lijkt logisch, maar toch is het soms lastig om een brief van bijvoorbeeld de gemeente goed te begrijpen.

Marten Groen van Stichting Lezen en Schrijven legt uit hoe dat komt. "De meeste ambtenaren schrijven op een hoger taalniveau dan de gemiddelde Nederlander." Groen benadrukt dat een lager taalniveau niet slechter is dan een hoog taalniveau. Maar er dan bijvoorbeeld in brieven vaak moeilijke woorden en ingewikkelde zinnen gebruikt. "Veel ambtenaren hebben gestudeerd aan de universiteit, maar de meeste Nederlanders hebben dat niet."

Groen heeft vooruitlopend op de inspiratiecursus alvast een tip. "Verplaats je in de persoon die de brief leest. Bedenk welke informatie hij graag wil lezen. We proberen donderdag tijdens de sessie ambtenaren handvaten te geven om dat voor elkaar te krijgen." Ambtenaren kunnen zich tot maandagavond nog aanmelden voor de digitale cursus.


Onze Ambassadeurs