Organisaties in Harderwijk helpen jongeren door de coronaperiode heen

Geschreven door Redactie

De coronamaatregelen hebben veel invloed op het leven van vele mensen. Dit geldt ook voor jongeren. De gemeente Harderwijk is zich bewust dat veel jongeren last hebben van de coronacrisis. Volgens het onderzoek van de GGD onder jongeren in Noord- en Oost Gelderland gaat het om 86% van de middelbare scholieren. De gemeente en maatschappelijke organisaties helpen deze jongeren door extra aandacht en activiteiten te bieden in coronatijd.

Wethouder Gert Jan van Noort: “De maatregelen tegen het coronavirus vragen veel van onze jongeren. Hun sociale leven staat voor langere tijd in de wacht. Dit kan voor sommige jongeren heel ingrijpend zijn en gevolgen hebben voor hun toekomst. Gelukkig zorgen lokale organisaties ervoor dat zij samen activiteiten kunnen organiseren, met elkaar in gesprek blijven en zich kunnen ontplooien.”

Vanuit het initiatief 'Jeugd aan zet' worden jongeren in contact gebracht met verschillende organisaties die een diversiteit aan opdrachten en activiteiten bieden. Onder deze organisaties vallen Zorgdat, Het Talent House, Stichting Present, EYU (Echo Youth United) en Artlife. Jongeren kunnen er aan de slag met dans, muziek en kunst.

Het Talent House en EYU zijn sinds vorig jaar bezig met het organiseren van activiteiten voor jongeren. Zo is afgelopen jaar het Kerstwens Project gehouden. Een maatschappelijk actief project waarbij jongeren in de buurt hielpen door onder andere tuinen op te ruimen en kerstkaarten rond te brengen. Ook is er een online bingo gehouden en binnenkort kunnen jongeren meedoen aan een visproject. Daarnaast bekijkt het samenwerkingsinitiatief GA! Harderwijk of zij sportevenementen kunnen organiseren. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om (straat)voetbaltoernooitjes.

Ook de Maatschappelijke Dienst Tijd (MDT) is een belangrijke organisatie voor jongeren om hun talent te ontdekken en tegelijkertijd iets goeds te doen voor de ander. Daarnaast ontmoeten zij andere jongeren en inwoners binnen Harderwijk. Vanaf april doen 100 jongeren mee aan het traject met een duidelijk maatschappelijk karakter. Zo leren zij zelf iets om door te geven aan een ander die het hard nodig heeft. Daarbij richten de activiteiten zich op mensen die het extra moeilijk hebben in deze tijd. Zij dragen bij aan het tegengaan van eenzaamheid en door in gesprek te gaan met elkaar over deze tijd.

Verder vindt de gemeente het belangrijk dat de geestesgesteldheid van jongeren bespreekbaar wordt. Daarom laat de gemeente door Het Talent House en Artlife 'Het beeld van corona' maken: een zogenaamd videodagboek van de coronaperiode waarin jongeren, begeleid door professionals, hun verhaal kunnen doen. Ze vertellen hoe hun leven wordt beïnvloed door de crisis. Het is de bedoeling om het videodagboek te delen via Zorgdat en wellicht uit te zenden via de lokale tv-zender.

De gemeente wil jongeren door deze moeilijke coronaperiode heen helpen. Daarom kunnen jongeren contact opnemen met lokale organisaties die zich bezig houden met ontmoetingen en activiteiten. Zij kunnen hiervoor terecht bij:

- Talent House
- Stichting Present  
- Echo Youth United
- GA! Harderwijk
- Popschool Harderwijk
- Cultuurkust

Ook kunnen zij een kijkje nemen op de websites van Artlife en MDT.


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?