Gemeenten trekken samen op tegen ondermijnende criminaliteit

Geschreven door Redactie
Gemeenten trekken samen op tegen ondermijnende criminaliteit

De zes Flevolandse gemeenten hebben afspraken gemaakt over het tegengaan van ondermijning. Door één lijn te trekken willen ze het criminelen zo moeilijk mogelijk maken. Ook de provincie sluit zich aan bij het initiatief, dat 'de Flevolandse norm' wordt genoemd.

Er is sprake van ondermijning als de boven- en onderwereld met elkaar verweven raken. Denk aan criminelen die vastgoedeigenaren onder druk zetten om hun panden te gebruiken voor drugs- of wapenhandel. Of horecazaken die gebruikt worden om geld wit te wassen.

Het tegengaan van deze activiteiten staat al enige tijd hoog op de agenda. Commissaris van de Koning Leen Verbeek benoemde het in zijn nieuwjaarstoespraak van vorig jaar als één van de belangrijkste speerpunten. Zijn beeld is namelijk dat Flevoland een steeds belangrijkere rol speelt in de criminele wereld.

Door intensief samen te werken willen de gemeenten dat tegengaan. "Het is algemeen bekend dat criminelen zich niet aan gemeentegrenzen houden en bij gebruikmaking van de bovenwereld zoeken naar zwakke plekken", zo geven ze aan. "Wanneer één gemeente gaat drukken is het mogelijk dat criminelen hun heil elders gaan zoeken, het zogenaamde waterbedeffect."

Eén van de afspraken die de gemeenten nu maken is dat ze in de gemeentelijke verordening allemaal dezelfde artikelen opnemen die gericht zijn op ondermijning. Zo moet het mogelijk zijn om publiek toegankelijke gebouwen te sluiten. Iets dat burgemeester Weerwind in Almere deed met een notariskantoor. Al oordeelde een rechter vervolgens dat deze stap onterecht was.

Ander voorbeeld is een verbod op zichtbare uitingen van verboden organisaties, zoals motorclubs.




Onze Ambassadeurs