Teksten provincie worden begrijpelijker

Geschreven door Redactie
Teksten provincie worden begrijpelijker

Alle documenten en teksten van de provincie moeten voortaan in eenvoudig Nederlands worden geschreven. Maar als er stukken zijn voor een doelgroep, die een iets moeilijker taalniveau ook snapt, dan is dat ook toegestaan. Dat hebben Provinciale Staten woensdag besloten.

Met 21 stemmen voor en zestien tegen stemden de Staten voor een voorstel van 50PLUS, de ChristenUnie, DENK, en Partij voor de Dieren. In eerste instantie stelden de indieners van de motie voor om alle documenten van de provincie in eenvoudig Nederlands te schrijven, ook wel het B1-taalniveau genoemd. Dat is hetzelfde niveau dat de rijksoverheid gebruikt voor haar publiekscommunicatie.

Met die voorwaarde gingen SP, D66, CDA, PVV en VVD niet akkoord. Ook zij vinden dat teksten altijd zo duidelijk en begrijpelijk mogelijk moeten zijn. Maar het maakt volgens hen wel uit of iets wordt geschreven voor de burgers of dat iets is bedoeld voor een gespecialiseerde doelgroep die is gewend aan iets moeilijker taalgebruik. Dat onderscheid mag volgens hen best blijven bestaan.

Daarop pasten de indieners de motie aan en werd het onderscheid tussen publiekscommunicatie en teksten voor een speciale doelgroep duidelijker gemaakt. Toch stemden VVD, JA21, PVV, Forum voor Democratie en SGP tegen, omdat zij de motie overbodig vinden.

De tegenstemmers vinden dat de provincie zelf voldoende doet aan taalonderwijs. Gedeputeerde Harold Hofstra (ChristenUnie) wees er op dat onlangs zo'n honderd ambtenaren op schrijfcursus zijn gestuurd om begrijpelijker te leren schrijven. De provincie gaat hier mee door. De ChristenUnie kondigde aan dat zij later dit jaar komt met een voorstel om een soort wedstrijd uit te schrijven voor het best geschreven stuk van de provincie. De fractie gaat hiervoor kijken hoe de gemeente Almere en Dronten dat doen.



Onze Ambassadeurs