Harderwijk bereikt finale verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente

Geschreven door Redactie

De vijf finalisten van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland zijn vorige week bekend gemaakt.

Ruim 5000 mensen lieten hun stem horen en bepaalden dat Stein, Zwolle, Hardenberg, Oude IJsselstreek en Harderwijk een plek in de finale verdienen. Wethouders Gert Jan van Noort en Jeroen de Jong toonden zich aangenaam verrast door dit nieuws. Ze onderstreepten in een reactie dat zij zich realiseren dat er in Harderwijk nog veel te verbeteren valt op het gebied van toegankelijkheid. En zien het bereiken van de finale als een aanmoediging om samen met de werkgroep toegankelijkheid, de gemeenteraad en de inwoners nieuwe stappen te zetten.

Winnaar bekend op 7 oktober

De winnaar van de verkiezing wordt op 7 oktober bekendgemaakt. Een vakjury bepaalt wie de winnaar wordt. De jury bestaat uit Leonard Geluk (directeur VNG), Rick Brink (Directeur Belangenbehartiging bij Stichting Studeren & Werken op Maat), Illya Soffer (Directeur Ieder(in)), Sheila Oroschin (sociaal ondernemer) en Tako Rietveld (Kindercorrespondent).

Waarom deze verkiezing?

De verkiezing Meest toegankelijke gemeente wordt georganiseerd door Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en is bedoeld om gemeenten op een positieve manier te stimuleren om te werken aan meer toegankelijkheid. Dat dit nodig is, blijkt uit het SCP-rapport Lang niet toegankelijk. Waaruit blijkt dat mensen in Nederland met een beperking of chronische ziekte kunnen, vijf jaar na ratificatie van het VN-Verdrag Handicap, nog altijd niet gelijkwaardig deelnemen in de samenleving door fysieke obstakels en bewuste en onbewuste uitsluiting. Onze Ambassadeurs