Miljoenen minder vuurwerkschade verwacht
Ook dit jaar geldt er een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling voor vuurwerk hoger dan de F1-categorie.
Dit om de vuurwerkschade zoveel mogelijk te voorkomen en daarmee de zorg, handhavers en hulpverleners tijdens de pandemie zo min mogelijk te belasten. Vorig jaar halveerde de schade tijdens de jaarwisseling ten opzichte van een ‘normale’ jaarwisseling. Dat bleek uit de berekeningen van het Verbond van Verzekeraars. Ook voor aankomende jaarwisseling verwacht men miljoenen euro’s minder vuurwerkschade dan in 2020 en de jaren daarvoor. Pricewise licht de cijfers van afgelopen jaren en de verwachting van aankomende jaarwisseling toe.
Vuurwerkschade voor het vuurwerkverbod
De jaarwisseling van 2019-2020 was de laatste jaarwisseling waarbij consumentenvuurwerk was toegestaan. De particuliere schade aan woningen en auto’s die in die periode werd aangericht, was minstens 15 miljoen euro. Er werden dan ook veel claims gedaan op de particuliere inboedel- en opstalverzekering. Vuurwerk speelde ook een dusdanige rol bij branden; maar liefst 50% van het totale aantal branden tijdens de jaarwisseling kwam door vuurwerk.
Vuurwerkschade sinds het vuurwerkverbod
De jaarwisseling van 2020-2021 ging de boeken in als relatief rustig. De particuliere schade aan woningen en auto’s door vuurwerk lag dat jaar op ‘slechts’ 6 miljoen euro. Dat is 60% lager dan het jaar ervoor. Voor Stichting Salvage, die gedupeerden van brand helpt namens alle brandverzekeraars in Nederland, was de jaarwisseling van 2020-2021 de rustigste jaarwisseling sinds tijden. Het totale aantal meldingen daalde met 56% ten opzichte van het jaar ervoor. Ook de rol die vuurwerk speelde bij het totale aantal branden tijdens de jaarwisseling was met 20% een stuk minder dan het jaar ervoor, waarop vuurwerkbranden nog 50% betroffen. Het aantal claims bij de particuliere autoverzekeringen om brandredenen lag zo’n 40% lager dan in andere jaren.
Ondanks verbod toch nog vuurwerkschade verwacht
Ondanks dat de vuurwerkschade afgelopen jaar aan miljoenen euro’s minder was dan het jaar ervoor, werd er nog steeds een hoop schade gemeld. Ook voor aankomende jaarwisseling wordt verwacht dat de schade miljoenen minder zal zijn dan bij een ‘normale’ jaarwisseling, waarbij geen vuurwerkverbod geldt. Wel lijkt vuurwerkschade nog steeds onoverkomelijk; een op de tien Nederlanders is ondanks het verbod toch van plan vuurwerk af te steken, blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur. Daarom is het goed om stil te staan bij wat welke verzekering precies dekt bij vuurwerkschade.
Autoverzekering
Autobranden worden alleen gedekt door een beperkt casco- of allrisk-autoverzekering. Een WA-verzekering dekt geen schade aan de eigen auto, en dus ook geen brandschade. Het is aan te raden de auto te verplaatsen naar een plek waarvan verwacht wordt dat er geen vuurwerk wordt afgestoken. Gaat het om vandalisme? Dan wordt schade alleen gedekt met een allrisk-autoverzekering.
Zorgverzekering
Vuurwerk maakte tijdens de vorige jaarwisseling toch nog honderden slachtoffers, ondanks het vuurwerkverbod. Raakt iemand gewond door vuurwerk en is daar medische hulp voor nodig, dan wordt dit gedekt door de zorgverzekering.
Inboedel- en opstalverzekering
Met de opstalverzekering wordt schade aan de woning als gevolg van brand, ontploffing, smelt- en schroeischade door vuurwerk gedekt. De inboedelverzekering dekt de schade aan spullen in de woning.
Aansprakelijkheidsverzekering
In geval van letselschade veroorzaakt door iemand zelf en/of zijn of haar kind, kan een beroep worden gedaan op de aansprakelijkheidsverzekering. Gaat het om opzettelijk veroorzaakte schade door een kind onder de 14 jaar, dan is dit ook gedekt.