Dit is waarom je plant last heeft van bladluis

Geschreven door Redactie
Dit is waarom je plant last heeft van bladluis

Iedereen zorgt natuurlijk zo goed mogelijk voor onze planten, maar toch hebben ze zo nu en dan last van bladluizen.

Waar komen ze vandaan en wat kun je er tegen doen? Hier kom je erachter.

Met de wind mee

Luizen komen vooral op de geur van een plant af. Wanneer je pannenkoekenplant bijvoorbeeld in een wat slechtere conditie is, ruikt die ook sterker. Hier komen de bladluizen vervolgens op af, waarna de luizen zich makkelijker kunnen nestelen aangezien de weerstand van de plant minder is.

Sommige luizen hebben in de zomer ook vleugels, waardoor ze nog gemakkelijker binnenkomen met een lichte luchtstroom van bijvoorbeeld een open raam. Ze gaan dan het liefst naar de nieuwste, en dus sappigste delen van een plant.

De bestrijding

Er zijn verschillende manieren om van bladluis af te komen. Een bus met gif kopen in de winkel is natuurlijk effectief, maar niet erg gezond en milieuvriendelijk. Daarnaast vergiftig je ook de natuurlijke vijand van de luis, het lieveheersbeestje, waardoor je in de toekomst alleen maar meer last krijgt van bladluis. Gelukkig zijn er ook genoeg natuurlijke middeltjes om van bladluis af te komen.

Spuiten maar

Planten bespuiten met gif is dus helemaal niet al te best voor je plant, maar dat betekent niet dat bespuiten helemaal niet kan. Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen! Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en zullen ze weggaan.Onze Ambassadeurs