Meer mogelijkheden voor laadpalen

Geschreven door Redactie
Meer mogelijkheden voor laadpalen

Inwoners in Zeewolde kunnen hun voertuig opladen op eigen terrein aan een eigen laadpaal.

Nu kunnen inwoners zonder eigen oprit alleen gebruik maken van openbare laadpalen. Hiervoor wordt een vast opstarttarief betaald en een commerciële kWh-prijs per afname. De gemeente Zeewolde wil opladen van voertuigen graag toegankelijker maken voor alle inwoners en start daarom een proef met een nieuw soort kabelgoot. Vanaf dinsdag 5 april is het mogelijk om een aanvraag in te dienen.

Nieuwe kabelgoot

Inwoners die niet op eigen terrein kunnen parkeren willen hun auto of motor ook graag thuis opladen. Vaak zelfs op een duurzame manier met stroom van bijvoorbeeld zonnepanelen. De nieuwe kabelgoot maakt het opladen vanaf eigen terrein mogelijk. In de tegel bevindt zich een goot voor de laadkabel.  De stoep blijft hierdoor veilig begaanbaar. De bewoner kan de kabel na het opladen zelf opruimen. De tegel wordt geplaatst door (en blijft eigendom van) de gemeente. De gemeente betaalt de helft van de kosten van de proef. De andere helft betaalt de aanvrager zelf. In totaal is er een bedrag van 10.000 euro voor deze proef beschikbaar. Dit zijn ongeveer 60 aanvragen, afhankelijk van het aantal aangevraagde tegels.

Het terugleveren van zelfopgewekte elektriciteit aan het stroomnet wordt vanaf 2023 afgebouwd en levert daarom steeds minder op. Het is dan ook voordeliger om met ‘gratis’ opgewekte stroom bijvoorbeeld de auto op te laden.

Wanneer kom je in aanmerking?
Wil je meedoen aan deze proef? Hieronder staan de voorwaarden.

•    De dichtstbijzijnde openbare laadpaal is verder dan 100 meter of de bewoner is slecht ter been (en in het bezit van een (algemene) gehandicaptenparkeerkaart).
•    De parkeerplaats tegenover de voordeur van de bewoner grenst aan de stoep (niet aan een gras- of groenstrook, weg of fietspad).
•    Het oplaadpunt staat op het eigen terrein van de bewoner.
•    De parkeerplaats blijft door iedereen te gebruiken. Na gebruik ruimt de bewoner de kabel op. De parkeerplaats is dan weer toegankelijk voor iedereen.
•    De naaste buren gaan akkoord met het leggen van de kabelgoottegels.
•    Bewoners die op eigen terrein (bijvoorbeeld een oprit)  kunnen opladen, komen niet in aanmerking.
•    De gemeente betaalt de helft van de kosten van de proef. In totaal is er een bedrag van 10.000 euro voor deze proef beschikbaar. Dit zijn ongeveer 60 aanvragen, afhankelijk van het aantal aangevraagde tegels. Zodra het bedrag op is, wordt het aanvraagformulier gesloten.
•    De gemeente plaatst de tegels en blijft eigenaar.

Meer informatie of aanvragen?
Ga naar www.zeewolde.nl/oplaadpalen.

Onze Ambassadeurs