Handen ineen tegen ongelijkbladig vederkruid

Geschreven door Redactie
Handen ineen tegen ongelijkbladig vederkruid

De provincie Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland, gemeente Noordoostpolder en hengelsportverenging t' Poldervoorntje bestrijden tot en met 2024 gezamenlijk het ongelijkbladig vederkruid in 3 vijvers in woonwijk ‘De Erven’ in Emmeloord.

Met de inzet van harkboten van Harkboot.nl BV willen de samenwerkende partijen de vijvers Schouwen, Gooiland en Salland in Emmeloord vrijmaken van deze invasieve exoot.

Wat is het en wat doet het ongelijkbladig vederkruid

Het ongelijkbladig vederkruid is een groenblijvende waterplant die alles overwoekert en watergangen volledig laat dichtgroeien. Hierdoor worden inheemse ondergedoken waterplanten en vissen verdrongen. Dat is niet goed voor de waterkwaliteit en de biodiversiteit, maar ook niet voor de beleefbaarheid. In woonwijk de Erven in Emmeloord is bijvoorbeeld een hengeltje uitgooien onmogelijk terwijl de vijvers juist geschikte en goed bereikbare visplaatsen zijn voor de jeugd. Het ongelijkbladig vederkruid staat dan ook niet voor niets op de Unielijst voor zorgwekkende invasieve uitheemse soorten en de Europese Exotenverordening is op deze soort van toepassing.

Onze Ambassadeurs