Harderwijk heeft haar eerste buurtkastje

Geschreven door Henny A.J. Kreeft
Harderwijk heeft haar eerste buurtkastje

Op een aantal plaatsen in Nederland zijn de Buurtkastjes te vinden.

Ze komen van de Stichting SoGoed. De Stichting heeft in augustus reeds laten weten dat het 100e kastje geleverd was en dat deze beschilderd is geworden door de kunstenaar GertJan Dubbeld.  


Buurtkastje

Harderwijk heeft sinds deze week ook het eerste Buurtkastje geplaatst. Het kastje is geplaatst in de ruimte tussen De Zeven Akkers en de Eglantier. 

Een Buurtkastje is een soort openbare proviandkast, waarin buurtbewoners houdbare levensmiddelen en huishoudelijke producten kunnen uitwisselen. Een ieder die producten over heeft of kan missen, kan deze producten in het Buurtkastje neerleggen. De gedachte hierbij is “Geef wat je kan missen, neem wat je nodig hebt”. 


Mensen met een kleine beurs kunnen de producten dan gratis meenemen, die de buurtbewoners er in hebben gelegd. Het is voor sommigen van groot belang om op deze manier hun dagelijkse voeding wat uit te kunnen breiden. 



Eerste kastje Lelystad 

In Lelystad blijken ondertussen al zo’n 21 Buurtkastjes geplaatst te zijn. Daar is tevens een wachtlijst. Het eerste kastje in Lelystad staat bij Rina Bakker aan de Breehorn. Ze kijkt om de twee dagen wat er uit het Buurtkastje is gehaald en wat er weer is bijgelegd. Het idee in Lelystad is opgestart door Ger en Ria Koreman en Barbera van der Vliet. Ze hebben het plan gezien in andere gemeenten en hebben daarna contact opgenomen met de Stichting SoGood. De Stichting heeft toestemming gegeven om het bouwplan te gebruiken. 




Eerste kastje Harderwijk

Henny Kreeft, van de Stichting DIZiN, kwam in aanraking met de mensen in Lelystad en is in contact gebracht met de Stichting SoGoed. Middels NextDoor is onderzocht of er interesse was voor zo’n Buurtkastje. Dat bleek bij De Zeven Akkers te zijn via mevrouw Joke Verhoeven. 

De Stichting DIZiN heeft het Buurtkastje
gefinancierd en laten afleveren bij mevrouw Verhoeven. Ondertussen is het Buurtkastje geplaatst en zijn er al producten neergelegd. Eén ieder die wat kan missen, kan de producten in het Buurtkastje deponeren. Mensen die graag gebruik willen maken van de producten, kunnen deze gratis meenemen.  Hierbij moet men wel denken aan de ander die ook wat nodig heeft. Dus niet het hele kastje leeghalen, maar maximaal 3 producten meenemen. 



Mevrouw Verhoeven en het wijkbeheer zullen toezicht houden, dat alles netjes verloopt en dat er geen afval achterblijft bij het Buurtkastje. 
Daarnaast worden regelmatig nieuwe producten in het Buurtkastje neergelegd. Het is absoluut niet de bedoeling dat er producten ingelegd worden, die reeds zijn verlopen of die binnen een paar dagen zullen verlopen. Het gaat met name om producten als soep in blik, pasta, suiker, een pak rijst, een pot tomatensaus. Het moet een Buurtkastje zijn vol met lekkernijen van mensen die iets over hebben. Dit om andere mensen te helpen in armoede en om voedselverspilling tegen te gaan.

Onze Ambassadeurs