Omgaan met mensen met dementie tijdens corona

Geschreven door Redactie
Omgaan met mensen met dementie tijdens corona

De uitbraak van corona heeft een enorme invloed op onze samenleving. Je naaste met dementie kan zich onveilig voelen en vereenzamen, thuis of in het verpleeghuis. In dit artikel geven we advies en tips over hoe je daarmee om kunt gaan. We wensen iedereen veel sterkte in deze tijd. 

Gevoelens van onveiligheid 

Veel mensen met dementie thuis zullen net als iedereen het nieuws volgen. Dit kan ook bij hen gevoelens van angst en onrust oproepen. Een extra risico is dat een onrustig gevoel blijft hangen, maar dat je naaste vergeet waarom hij of zij zich zo voelt. Mensen met meer gevorderde dementie kijken misschien geen nieuws meer, maar nemen gevoelens van onrust wel snel over van jou, familie en zorgmedewerkers. 

Advies 

Denk goed na over welke informatie je deelt. Welke tv-programma’s staan aan en welke gesprekken voer je waar je naaste met dementie bij is? Zorg ervoor dat het gewone leven zo veel mogelijk blijft doorgaan. Zorg voor voldoende ontspanning, beweging en frisse lucht (als ‘t even kan). Probeer je eigen zorgen niet te veel te uiten bij je naaste, maar deel die zorgen met anderen. Je kunt bijvoorbeeld de Alzheimer Telefoon bellen. Gratis bereikbaar tussen 9.00-23.00 uur op 0800 5088. 

Gaat je naaste normaal regelmatig op pad of krijgt ze van vaste mensen bezoek? Organiseer dan een belcirkel met de mensen met wie ze anders zou afspreken. Bijvoorbeeld met familie, vrienden en mensen van de vereniging, kerk, of sportclub. Maak een schema wie wanneer met je naaste belt. Zo voelt je naaste aanspraak en voelt ze zich minder alleen. 

Steun elkaar, spreek waardering uit voor iedereen die bijdraagt aan de continuïteit van zorg voor mensen met dementie. Help hen zich te uiten, ontspannen, hoop en goede moed te koesteren, bied hulp en steun aan waar nodig. Stel niet te hoge eisen aan elkaar, toon begrip als taken blijven liggen. Meer informatie is te vinden op www.dementie.nl.

Onze Ambassadeurs