215 zonnestroomproducenten willen op stroomnet

Geschreven door Redactie
215 zonnestroomproducenten willen op stroomnet

In Flevoland hebben 215 producenten van zonnestroom bij netbeheerder Liander aangegeven dat ze een plek op het elektriciteitsnet willen. Zij deden dit om in aanmerking te komen voor een subsidie van het Rijk.


Om subsidie van het Rijk te kunnen krijgen, moeten producenten van zonnestroom tegenwoordig een verklaring van de netbeheerder hebben. Liander moet garanderen dat het elektriciteitsnet voldoende capaciteit heeft om de te veel opgewekte stroom van de producent in kwestie te kunnen afvoeren.


Volgens Liander kon die garantie voor 81 van de 215 aanvragers worden gegeven. De overige moeten wachten tot er capaciteit op het net is. Liander zegt alleen dit jaar al voor 25 miljoen euro in het Flevolandse elektriciteitsnet te investeren, onder meer om meer aanbieders te kunnen toelaten.


Alle Flevolandse aanvragen waren volgens Liander voor zonnepanelen op daken. Ze kwamen vooral van agrariërs en eigenaren van bedrijfspanden. In totaal vroegen zij ruimte op het elektriciteitsnet voor omgerekend 88 voetbalvelden met zonnepanelen. In totaal zouden deze panelen 62 megawatt kunnen produceren.


321 voetbalvelden vol zonnepanelen

In de eerste drie maanden van 2020 is de hoeveelheid zonnepanelen in Flevoland volgens Liander met 25% toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is een toename van omgerekend 64 voetbalvelden vol zonnepanelen. Omgerekend heeft Liander in Flevoland inmiddels 321 voetbalvelden met zonnepanelen (225MW) verdeeld over daken van woningen, bedrijven en zonneparken aangesloten op zijn elektriciteitsnet.

Onze Ambassadeurs