'Oplossing Oostvaardersplassen zit in combinatie van maatregelen'

Geschreven door Redactie
'Oplossing Oostvaardersplassen zit in combinatie van maatregelen'

Terwijl politici en actievoerders al jaren discussiëren over de beste oplossing voor de Oostvaardersplassen, ligt het antwoord mogelijk juist in een combinatie van maatregelen.

Professor Stout opperde dat woensdag tijdens de eerste digitale vergadering van Provinciale Staten in Flevoland.


Stout deed, in opdracht van de provincie, onderzoek naar anticonceptie bij grote grazers. Volgens de professor kan de prikpil een effectieve manier zijn om het aantal dieren in het natuurgebied naar beneden te brengen. Daarnaast sluit hij het afschieten van dieren niet uit, evenmin als de natuurlijke selectie, waardoor dieren van de honger sterven. Stout riep de Statenleden op om eens na te denken over een combinatie van verschillende methodes.


De enige maatregel waar Stout wel grote kanttekeningen bij zet is het uitplaatsen van beesten naar andere gebieden. Volgens hem is dit duur, omslachtig en slechts tijdelijk van aard omdat er uiteindelijk te weinig plekken zijn waar de grazers terecht kunnen. De opmerking van Stout is opvallend omdat er de afgelopen jaren juist veel konikpaarden zijn verhuisd. Bovendien gaan er stemmen op om nog voor de zomer alle heckrunderen uit de Oostvaardersplassen naar elders te brengen.


Tijdens de vergadering werd er ook gesproken over de kosten van anticonceptie. Volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman worden die geraamd op duizend tot vijftienhonderd euro per jaar per dier. Volgens de gedeputeerde hoeft dat geen belemmering te zijn. Wel vindt Rijsberman dat er veel te veel onzekerheid bestaat over anticonceptie bij grote grazers . Om dit reden willen Gedeputeerde Staten het middel niet invoeren.


Maar Provinciale Staten hebben het laatste woord. Zij beslissen in mei of anticonceptie wel of niet wordt ingevoerd. Mocht er wel toe worden besloten, dan wordt de pil pas gebruikt nadat het aantal dieren via afschot naar beneden is gebracht. Het afschieten van dieren ligt momenteel stil, maar de provincie hoopt daar in september mee verder te gaan.

Onze Ambassadeurs