Sommige scholen hele dagen les, andere werken in ploegen

Geschreven door Redactie
Sommige scholen hele dagen les, andere werken in ploegen

Voor de meeste Flevolandse basisscholen is inmiddels wel duidelijk hoe het onderwijs vanaf 11 mei wordt opgestart, maar de gemaakte keuzes verschillen. Dat blijkt uit een rondgang langs meerdere schoolbesturen.

Wel hebben alle scholen nadrukkelijk extra hygiëne maatregelen genomen. Zo zijn er looprichtingen in de gebouwen uitgezet en is aan ouders gevraagd om niet met het kind mee de school in te komen. Verder is gezorgd dat kinderen en leerkrachten op anderhalve meter van elkaar kunnen zitten.


Twee hele dagen per week

Aves in Noordoostpolder kiest er heel bewust voor om de kinderen straks weer twee hele dagen naar school te laten komen. De rest van de week mogen de kinderen nog thuis blijven en maken ze huiswerk. Door deze manier van werken wil Aves het aantal vervoersbewegingen richting de school beperken. Dat kinderen hele dagen les krijgen, sluit ook beter aan bij de kinderopvang, stelt Aves. Overigens krijgen kinderen op speciale basisschool De Klimboom, de school op het azc in Luttelgeest en Schakelvoorziening voor niet-Nederlandstalige kinderen vanaf 11 mei weer hele dagen les.


Op de meeste scholen die onder Codenz in Dronten vallen, zal vanaf mei weer enkele hele dagen les worden gegeven. Voor een aantal scholen is werken in 'shifts' een betere oplossing, heeft bestuurder Rob Sakko vastgesteld. "Dat heeft dan bijvoorbeeld met de samenstelling van het team op zo'n school te maken. Alle gemaakte keuzes zijn wel nauw afgestemd met de school, de ouders en de medezeggenschapsraad."


Rehobot Urk kiest voor 'shifts'

Schoolbestuur Rehobot op Urk heeft in overleg met scholen en ouders heel bewust gekozen voor een ploegensysteem. Dit betekent dat alle kinderen dagelijks naar school komen, maar wel in twee aparte ploegen. "Ik weet dat de Onderwijsraad en de minister een ander advies geven", vertelt bestuurder Johan de Jong. "Maar voor Urk lijkt dit de beste keuze. Leerkrachten hier vinden het erg belangrijk dat ze snel weer alle kinderen in beeld hebben en dagelijks kunnen aansturen. Dat heeft de prioriteit. En voor het aantal vervoersbewegingen zou een systeem van hele dagen les op Urk geen verschil maken. Bij ons gaan verreweg de meeste kinderen immers sowieso tussen de middag naar huis."


Almere

De Almeerse Scholengroep laat de 40 aangesloten scholen de keuze zelf maken. Volgens woordvoerder Grada Huis zijn de locaties en omstandigheden bij de scholen in Almere te verschillend om voor één systeem te kiezen. Die keuze mag zelfs per klas anders worden gemaakt. Zo zijn er volgens de woordvoerder bij Almeerse Scholengroep een paar kleine groepen acht die zonder gevaar de hele week op school kunnen zitten. Ander klassen zijn juist groot, waardoor de groep wel moet worden opgedeeld.


' Zorgen van ouders waar nodig wegnemen'

Signalen dat ouders de zaak nog niet vertrouwen en hun kinderen thuis willen houden, zijn er bij de besturen nog niet binnengekomen. Mocht dat zich wel voordoen, dan zal de school in overleg gaan. "Er wordt dan niet direct een leerplichtambtenaar op afgestuurd", verwacht Grada Huis van de Almeerse Scholengroep. "We zullen dan zeker nog eens aan de ouders uitleggen welke maatregelen we allemaal hebben genomen en waarom wij denken dat het veilig is", aldus Huis. "Je moet dan kijken waar de zorgen zitten en die proberen weg te nemen," stelt Kristiaan Strijker van Aves in Noordoostpolder. "En wanneer het bijvoorbeeld te maken heeft met de kwetsbare gezondheid van het kind of iemand thuis dan moet je daar wel serieus naar kijken."


'Enthousiasme overheerst'

Volgens de schoolbesturen is er de afgelopen dagen door alle scholen keihard gewerkt om alles vorm te geven. Leerkrachten staan te popelen om de kinderen terug te zien en weer aan de slag te gaan. Het enthousiasme overheerst dus, al heeft een aantal leerkrachten ook wel zorgen, omdat het nog altijd onduidelijk is hoe groot het risico op verspreiding van corona door kinderen is.

"Wij hebben 2250 medewerkers. Daar zitten vast wel wat mensen tussen die het nog eng vinden", verwacht Grada Huis. "In dat soort gevallen is maatwerk belangrijk. Je zou bijvoorbeeld kunnen kijken of zo iemand zich binnen de organisatie op een ander vlak nuttig zou kunnen maken. Er is de afgelopen tijd veel digitaal les gegeven. Dat moet bijvoorbeeld ook blijven doorgaan."


Johan de Jong van Rehoboth op Urk ziet vooral zorgen bij enkele oudere medewerkers. "Die denken: mijn eigen kleinkinderen mogen niet eens bij me op bezoek komen, maar ik heb straks wel weer kinderen in de klas. Ik snap dat gevoel wel. Maar we doen er alles aan om de lessen veilig voor iedereen te geven."

Onze Ambassadeurs