Elektrisch beregenen moet aantrekkelijker worden

Geschreven door Redactie
Elektrisch beregenen moet aantrekkelijker worden

De provincie gaat kijken hoe ze boeren kan stimuleren om over te stappen op beregeningsinstallaties die elektrisch worden aangedreven en water uit de grond halen via een leidingstelsel. Nu worden waterkanonnen vaak nog aangedreven met een dieselpomp en wordt oppervlaktewater gebruikt.


Forum voor Democratie diende gisteren een motie in met het verzoek om te kijken of de provincie tuin- en akkerbouwers kan stimuleren bij de aanschaf van zo'n elektrische installatie. De partij denkt dan aan steunmaatregelen, versnelde vergunningsprocedures en samenwerking met het waterschap. Een meerderheid van de Statenleden is het eens met FvD. Bij de volgende vergadering moet het college van Gedeputeerde Staten rapporteren over hoe ze een versnelde overstap naar elektrische pompinstallaties teweeg willen brengen.


Risico

Beregenen is in droge periodes zoals deze broodnodig. Volgens Forum is het uiteindelijk voordeliger en beter voor het milieu om dat te doen via een elektrische aandrijving, alleen is de aanschaf nu te risicovol voor boeren.


Dan gaat het met name over de aanleg van de elektriciteitsaansluiting, de vaste kosten van zo’n aansluiting die het hele jaar doorlopen terwijl deze slechts in het droge seizoen worden gebruikt, de onderzoekskosten die gemaakt moeten worden voor zo'n installatie kan worden aangelegd, en het verkrijgen van vergunningen voor het slaan van waterbronnen.


Experiment

Volgens Forum heeft de innovatie zich in andere provincies al bewezen en is er ook in Flevoland al een bedrijf dat ermee experimenteert.

Onze Ambassadeurs