Zorgfraude aanpakken met nieuwe wet
Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft het wetsvoorstel bevorderen samenwerking en rechtmatige zorg naar de Tweede Kamer gestuurd.
De wet zorgt ervoor, dat zorgfraude eerder zichtbaar wordt. Zo kan misbruik van zorggeld effectiever bestreden worden. Minister De Jonge: "Geld voor de zorg, moet naar de zorg. Fraudeurs mogen we niet weg laten komen met misbruik van geld dat voor de zorg bedoeld is."
Het wetsvoorstel regelt twee zaken: het Waarschuwingsregister zorgfraude en het Informatieknooppunt Zorgfraude. Het Waarschuwingsregister zorgfraude is nodig omdat fraudeurs vaak in verschillende gemeenten en in verschillende sectoren fraude met zorggeld plegen. Daardoor heeft geen enkele instantie een compleet beeld van deze fraude. Het Waarschuwingsregister zorgfraude maakt het mogelijk dat zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten gegevens over fraude kunnen delen. Zo kunnen ze elkaar voor fraudeurs waarschuwen. Fraudeurs kunnen zich daardoor niet langer ongemerkt van de ene naar de andere gemeente of van het ene naar het andere zorgdomein verplaatsen. Om een bedrijf of persoon te registreren in het Waarschuwingsregister zorgfraude, moet er een gerechtvaardigde overtuiging bestaan dat er gefraudeerd is.
Het Informatieknooppunt Zorgfraude, dat bedoeld is om signalen van fraude in de zorg uit te wisselen, wordt een stichting met een eigen wettelijke grondslag. Daardoor wordt het makkelijker voor organisaties om gegevens over zorgfraude uit te wisselen met het IKZ. Er mogen geen gegevens worden uitgewisseld waarop medisch beroepsgeheim rust.