Rolstoelschommel verdwijnt na vernieling en ongeluk

Geschreven door Redactie
Rolstoelschommel verdwijnt na vernieling en ongeluk

De rolstoelschommel in het Wilhelminapark op Urk die na vandalisme en een ongeluk tijdelijk gesloten werd, gaat niet meer open en wordt weggehaald. Dat meldt de lokale krant het Urkerland. 


Schommels van dit type mogen in Nederland niet meer worden geplaatst, maar bestaande schommels zoals die op Urk mogen wel blijven staan. Maar omdat er een ongeluk mee is gebeurd, moet het Urker toestel wel opnieuw worden gekeurd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Nu blijkt, dat die goedkeuring niet meer wordt verleend, tenzij er permanent toezicht op de schommel komt. De gemeente denkt dat dit op Urk niet haalbaar is. 


De schommel werd eerder deze maand afgesloten met hekken en de NVWA werd op de hoogte gesteld van het ongeval. Op dat moment was al duidelijk dat het slot van het speeltoestel was opengebroken en dat er bouten uit de constructie waren gehaald. In hoeverre dit een rol heeft gespeeld bij het ongeluk is nog steeds niet duidelijk. 


Het speeltoestel kon in 2015 in het Wilhelminapark worden geplaatst dankzij een geldinzamelingsactie en een donatie van de gemeente. Volgens de gemeente is er al contact met de initiatiefnemers van destijds en is het de bedoeling dat er elders in het dorp een nieuwe speelgelegenheid voor kinderen met een beperking komt.

Onze Ambassadeurs