'Politie blunderde in zaak tegen vriendin vermoorde Esther Paul'

Geschreven door Redactie
'Politie blunderde in zaak tegen vriendin vermoorde Esther Paul'

De politie heeft ten onrechte beloofd dat een 37-jarige vriendin van de vermoorde Esther Paul uit Almere niet vervolgd zou worden in ruil voor informatie.

De agenten die de vrouw verhoorden hebben er volgens de officier van justitie 'een potje van gemaakt'.

En dus moet de vrouw wat de officier betreft alsnog terechtstaan voor een overval op de 78-jarige ex-schoonmoeder van Esther Paul. Woensdag verscheen ze in de Lelystadse rechtbank voor een regiezitting. De officier denkt dat ze betrokken was bij de gewelddadige overval op de bejaarde moeder van drugscrimineel Frank G. in Almere op 8 december 2016. 


G. was de ex van Esther Paul. Paul werd in april 2017 doodgemarteld gevonden in het Veluwemeer bij Biddinghuizen. Haar dood zou een wraakactie zijn geweest, omdat ze twee Amsterdammers tipte over een geldvoorraad van haar ex in de woning van zijn moeder. Maar er is nog niemand veroordeeld voor Esther Pauls dood. 


De twee mannen zouden verkleed als postbode de woning van de moeder van G. zijn binnengedrongen. Ze werd vastgebonden en er werd 600.000 euro buitgemaakt. De Amsterdammers kregen in 2018 celstraffen van 4 en 4,5 jaar opgelegd. Het hoger beroep loopt nog. De vriendin van Paul bleef al die tijd buiten schot. Onterecht, vindt de officier, want zij zou ook betrokken zijn geweest bij de overval. En daar moet ze voor worden gestraft.


Maar dat is volgens de vrouw en haar advocaat niet eerlijk. Zij vroegen de rechtbank dan ook om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. De politie beloofde de verdachte namelijk meerdere malen niet te zullen vervolgen in ruil voor informatie rond de dood van Paul en de overval. Dat is ook terug te lezen in de processen-verbaal. 

De officier had daar echter geen boodschap aan. De agenten hadden nooit die belofte mogen doen namens het OM. "Ze bedoelden ook eigenlijk te zeggen dat de verdachte zichzelf niet kon belasten in haar verklaringen, niet dat ze niet vervolgd zou worden. Een spraakverwarring die geen schoonheidsprijs verdient.


De rechtbank beslist over twee weken of de verdachte alsnog kan worden vervolgd. De vrouw barstte in huilen uit toen ze dat hoorde. Ze stelde deze nare episode te willen afsluiten om verder te kunnen met haar leven. 

Onze Ambassadeurs