Zeewolde klaar voor de toekomst met energiebesparend vacuümriool
Op woensdag 16 december 2020 is de oplevering van het duurzame nieuwe vacuümrioolsysteem in de Polderwijk van Zeewolde.
Met deze hypermoderne riolering is de wijk voorbereid op de toekomst. Albert Burggraaff, beleidsadviseur (afval)waterketen en riolering, vertelt waarom Zeewolde nu voor dit innovatieve systeem kiest en hoe het precies werkt.
Burggraaff: “In Nederland verzamelen we afvalwater uit woningen en bedrijven via rioolleidingen. Ons toiletwater gaat bijvoorbeeld via buizen en pompen naar de waterzuiveringsinstallatie. Intussen zijn er ook minizuiveringen op de markt die direct in huis het afvalwater zuiveren. Deze systemen zijn nu nog niet volledig doorontwikkeld, maar als deze er komen is er een grote kans dat de riolering niet meer nodig is.”
Als gemeente en waterschap moet je anticiperen op dergelijke ontwikkelingen. Burggraaff legt uit waarom dit zo belangrijk is: “Als een riolering niet meer gebruikt wordt, moet je deze verwijderen. Om dit te kúnnen, moeten de buizen dus wel uit te graven zijn. Het oude gangbare rioolsysteem waarbij het water langzaam wegloopt, ligt vaak wel tot 5 meter diep onder de grond. Dat graaf je niet zo makkelijk weer uit.”
Duurzame uitdagingen
De gemeente Zeewolde en Waterschap Zuiderzeeland willen duurzaam handelen. Energiebesparing hebben zij in bouwprojecten dan ook hoog op de agenda staan. Wethouder Ewout Suithoff: “Wij gaan voor een duurzame leefomgeving. Klimaatadaptief bouwen en ontwikkelen voor de toekomst, waarbij we ook aandacht hebben voor een duurzamer en energiezuiniger aanleg van de riolering”.
Burggraaff legt verder uit: “Als je bij het oude rioolsysteem de buizen minder diep zou leggen, zijn hiervoor heel veel pompen nodig om het water weg te pompen naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Dit zou veel energie kosten.”
Energiebesparend vacuümriool
De gemeente besloot samen verder te kijken en te kiezen voor een nieuw systeem: het vacuümriool. Hierbij wordt afvalwater met onderdruk (vacuüm) door een dunne leiding afgezogen naar een centraal inzamelpunt. Vandaar wordt het met een pomp afgevoerd naar de waterzuiveringsinstallatie. Burggraaff: “Bij het vacuümriool hebben we nu maar 1 pompstation nodig die het afvalwater vanuit (buffer)putten in de wijk naar zich toe zuigt. In de bufferputten gaat het nieuwe systeem over op het traditionele systeem van het vrijvervalriool. In de bufferput zit een klep die vanzelf opengaat als er veel water in de put zit. Als de klep open is, zuigt het pompstation als een soort van stofzuiger het afvalwater naar zich toe. Voor het openen en sluiten van de klep is geen stroom nodig. We hebben dus veel minder pompen nodig en de pompen die we wel hebben, zijn veel duurzamer.”