Ziekenhuizen in en rond stellen planbare operaties uit voor coronazorg

Geschreven door Redactie
Ziekenhuizen in en rond stellen planbare operaties uit voor coronazorg

De ziekenhuizen in en rond Flevoland schalen de komende tijd hun planbare operaties af. Ze reageren daarmee op het verzoek van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, om het toenemende aantal COVID-patiënten te kunnen helpen. 


St Jansdal, met vestigingen in Harderwijk en Lelystad, spreekt van een voorzichtige afschaling van geplande operaties. "De sterke toename van het aantal coronapatiënten in het St Jansdal is voelbaar", zegt bestuursvoorzitter Relinde Weil. 

"Dit zorgt helaas wederom voor een grote druk op onze zorgmedewerkers. Het is een zware tijd, waarin wij met elkaar opnieuw voor een enorme opgave staan. Op de IC liggen acht coronapatiënten, waarmee de maximale IC-capaciteit is bereikt. Met daarnaast veel coronapatiënten is ook de cohortafdeling vol. Daarnaast is de spoedeisende hulp zwaar belast", aldus Weil. St Jansdal benadrukt dat het ziekenhuis contact opneemt wanneer operaties uitgesteld worden. Aan patiënten doet St Jansdal het dringende verzoek om niet zelf contact op te nemen. 


In het Almeerse Flevoziekenhuis worden alle ingrepen en behandelingen die niet binnen zes weken noodzakelijk zijn, uitgesteld. Dat laat een woordvoerder weten. Hij noemt daarbij geen percentage. "Het hangt van de medische ingreep af of daarmee te wachten is. Dan volgt er een medische afweging." Dagbehandelingen, spreekuren, verloskundige zorg en spoedzorg gaan door in het Flevoziekenhuis. 


Het percentage van 70 blijft in het Emmeloordse Antoniusziekenhuis de komende tijd hetzelfde. Toch kijkt het Antonius wel wat er mogelijk is. "Als er 'gaten' in de afspraken voor de operatiekamers ontstaan, kijken we naar dat wat het meest noodzakelijk is." Spoedzorg, verloskundige zorg en afspraken in de poliklinieken gaan door, in het ziekenhuis of via beeldbellen.

Onze Ambassadeurs