Stembiljetten tot woensdag opgeslagen in beveiligde ruimte

Geschreven door Redactie

De stembureaus deden maandagavond om 21:00 uur alle stembussen op slot, maar de stemmen worden niet meteen meegeteld.

De Tweede Kamerverkiezingen worden deze keer in verband met corona uitgespreid over drie dagen en dus worden alle stemcontainers eerst opgeslagen.

In Zeewolde gebeurt dit in een beveiligde ruimte van het gemeentehuis. Burgemeester Gerrit Jan Gorter sloot maandagavond samen met een vrijwilliger van het stembureau de stembus aan het Kerkplein. "De kliko wordt nu verzegeld en gaat dan naar het gemeentehuis. Daar gaan we woensdag pas tellen. Ook wordt er in een proces-verbaal genoteerd hoeveel stempassen er zijn, zodat we straks zeker weten dat bij de kliko van dit stembureau ook hetzelfde aantal mensen hun stem heeft uitgebracht", zegt Gorter. Hierdoor kan er niet worden gefraudeerd met het aantal stembiljetten. De containers zijn naar een beveiligde ruimte van het gemeentehuis gebracht. Ze blijven daar tot woensdagavond wordt begonnen met het tellen van alle stemmen die tijdens de drie verkiezingsdagen zijn uitgebracht. Ook de briefstemmen komen in de beveiligde ruimte van het gemeentehuis terecht. Deze mogen vanaf woensdagochtend worden geopend.Onze Ambassadeurs