Gemeente Zeewolde organiseert een informatieavond over datacenter

Gemeente Zeewolde organiseert een informatieavond over datacenter

De gemeente Zeewolde organiseert een informatieavond nadat er onrust is ontstaan over het verwachte datacenter in Zeewolde. 

In Noord-Holland blijkt dat er door de datacentra een tekort aan drinkwater kan ontstaan en dat het gebruikte water vervuild in het milieu wordt gestort. Volgens de gemeente zal dit in Zeewolde niet aan de orde zijn.


Wethouder Egge Jan de Jonge: "We snappen heel goed dat dit in Zeewolde en omgeving ook vragen oproept. Tot nu toe kunnen we telkens zeggen dat wij het echt anders gaan doen dan in Noord-Holland." Om toch eventuele onrust weg te halen en vragen te beantwoorden zal er maandagavond een online informatieavond gehouden worden. Het datacenter in Zeewolde zal anders zijn dan in Noord-Holland want het gaat géén gebruik maken van drinkwater, zo benadrukt de wethouder. Het water voor de koeling van de computerservers komt straks uit de naastgelegen Hoge Vaart. En daaraan zijn strenge regels verbonden. "Het water dat we straks uitlozen is uiteindelijk schoner dan wat we eruit halen." Al met al is er volgens wethouder De Jonge geen vuiltje aan de lucht. "Natuurlijk is er impact. Maar die impact is bekeken en de conclusie is dat die van dien mate is dat er geen belemmeringen zijn om deze ontwikkeling door te laten." Op dit moment is er nog de mogelijkheid van inspraak bij de gemeente. De Jonge: "Als mensen nog bezwaren hebben moeten ze die vooral ook kenbaar maken bij de gemeente." In juni moet er door de gemeenteraad gestemd worden over of het datacenter er daadwerkelijk mag komen.


Onze Ambassadeurs