Advies: Laat Ongehoord Nederland en Omroep Zwart toe tot publieke bestel

Geschreven door Redactie
Advies: Laat Ongehoord Nederland en Omroep Zwart toe tot publieke bestel

Ongehoord Nederland (ON) en Omroep Zwart moeten een plek krijgen bij de publieke omroep. Dat adviseert de Raad voor Cultuur aan demissionair minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media. Ook aanvragen van de overige publieke omroepen krijgen een positief advies.

De raad plaatst wel kritische kanttekeningen bij de regels voor toelating. Een open bestel is alleen houdbaar als er duidelijke en eenduidige criteria komen voor toe- en uittreding, zegt hij.

De raad hecht er sterk aan dat de publiek omroep een podium blijft waar alle mogelijke stemmen gehoord worden. De nieuwe omroepen ON! en Zwart zijn volgens de raad van toegevoegde waarde, omdat zij een herkenbare stroming vertegenwoordigen, nieuwe doelgroepen bedienen en de verscheidenheid van het aanbod vergroten.

In het advies staat verder dat de raad daarbij wel expliciet wijst op het belang van journalistieke waarden voor het vertrouwen in het publieke omroepbestel. Daarin past het om op basis van feiten andere visies en opinies te brengen. Maar het is volgens de raad van belang dat ON! zich distantieert van de structurele diskwalificatie van NOS als onafhankelijke nieuwsvoorziening.



Onze Ambassadeurs