Graag weer naar kantoor nu het kan? Of werken we liever thuis?

Geschreven door Redactie
Graag weer naar kantoor nu het kan? Of werken we liever thuis?

Kletsen bij de koffieautomaat, even overleggen met een collega of lunchen in de kantine. Veel mensen kijken er reikhalzend naar uit: weer werken op kantoor. Maar wanneer is het juiste moment? Nu of volgend jaar pas? Daar is onderzoek naar verricht door techbedrijf Bynder.

Het aantal besmettingen daalt flink en dus mag er steeds meer: per 5 juni kunnen we weer binnen in een restaurant eten en met 4 mensen thuis afspreken. Maar terug naar kantoor? "Nog even niet", zei demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie afgelopen vrijdag. Het zou tot te veel bewegingen leiden en dus te veel risico's.

Al is er wel een hele kleine versoepeling voor kantoren: terug naar de werkvloer voor een interne training mag wel weer. Nu stap 4 en 5 eind juni in de planning staan, komt stap 6 waar de volledige terugkeer naar kantoor bij hoort wel dichterbij. Hoe bereiden bedrijven zich daarop voor?

Bij techbedrijf Bynder mag bij groen licht van de overheid personeel zelf bepalen of en hoe vaak ze naar kantoor komen. Bij informatiebedrijf Relx (voorheen Reed Elsevier) wachten ze tot 2022 met de grote terugkeer.

Bij Bynder waren ze voor de coronacrisis al niet zo kantoorvast. Wie af en toe thuis wilde werken mocht dat doen. En eens in het jaar ging het hele bedrijf op 'remote week': alle werknemers hielden een week lang kantoor op een locatie naar keuze: bij familie of in een ver buitenland. De pandemie heeft die cultuur nog een extra zetje gegeven. 

2022 wordt hoe dan ook een overgangsjaar: een jaar waarin het bedrijf overstapt van helemaal vanuit huis werken naar 'de nieuwe standaard'. Wat die nieuwe standaard precies gaat inhouden, moet dus nog worden uitgewerkt.

Onze Ambassadeurs