Inflatie loopt op naar hoogste niveau in anderhalf jaar

Geschreven door Redactie

Ook in Nederland loopt de inflatie verder op. De prijzen van goederen en diensten stegen afgelopen maand met 2,1 procent, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de hoogste stijging sinds december 2019.

"Tijdens de coronacrisis daalde de inflatie omdat er minder vraag was naar spullen", zegt Peter Hein van Mulligen van het CBS. "Het herstel gaat hard en dat gaat vaak gepaard met stijgende prijzen, zoals nu."

Zo stijgt de prijs van olie en dat zie je terug in de inflatiecijfers. Nederlanders betaalden in mei bijna 20 procent meer voor hun brandstof dan een jaar eerder. Ook de energiekosten stijgen.

Voeding, zoals aardappelen en vers fruit, werd ook duurder. "Dat is volgens het boekje", zegt Van Mulligen. "Tijdens periodes van een opgaande economie stijgen de prijzen van grondstoffen. Dat zag je ook in 2008, vlak voor de kredietcrisis. dat zie je nu weer."


Onze Ambassadeurs
Onze krant nog niet ontvangen?