Jij en je Spijkerjas, altijd trendy

Geschreven door Redactie

Hoewel er veel mensen zijn die denken dat spijkerstof of denim een Amerikaanse uitvinding is, kunnen wij je vertellen dat het een Franse uitvinding is.

Denim is een afkorting van de oorspronkelijke Franse benaming serge de Nîmes. Nîmes is een Zuid-Franse stad waar deze stof voor het eerst werd vervaardigd door de familie André voor de veehoeders van de Camargue, de zogeheten gardians. De Bluejeans dankt zijn naam aan de blauwe kleurstof indigo en de Franse benaming Bleu de Gênes, Blauw van Genua, de invoer van indigo gebeurde vanuit Indië via Genua naar de rest van Europa. Het werd voornamelijk gebruikt om meubels mee te stofferen. Tussen 1973 en 1975 produceerde Volkswagen de Jeans Kever, die enkel denim-bekleding had. Zij herhaalde dit concept in een aantal latere modellen.

Denim wordt met name gebruikt om jeanskleding van te maken. De Amerikanen Levi Strauss en Jacob Davis waren in de 19e eeuw de eersten die dit deden. De welbekende spijkerbroeken, tuinpakken en jawel, de spijker oftewel denim-jas. Al jaren bepaald de denim-jas het modebeeld. Je zou kunnen stellen dat deze tijdloos is geworden al worden el elk jaar nieuwe modellen gelanceerd. Maar een ding is zeker. Een denim-jas, of het spijkerjasje, is niet meer weg te denken en eigenlijk een musthave in je kledingkast.

Hij is oneindig te combineren, maakt jouw nette outfit net iets meer casual, is makkelijk mee te nemen om 's avonds aan te trekken als het wat frisser is en verhult eventueel je taille als je even niet lekker in je vel zit. Maar bovenal is de spijkerjas gewoon heel erg leuk. Het is in alle soorten denim te verkrijgen, net zoals vele verschillende modellen. En niet te vergeten, een spijkerjas is vooral tijdloos en kan dus altijd. Ja, ook voor mannen!


Onze Ambassadeurs