Prehistorisch Edelhertengewei met schedel gevonden in Zeewolde

Geschreven door Redactie
Prehistorisch Edelhertengewei met schedel gevonden in Zeewolde

Tijdens de aanleg van natuurgebied Harderbroek van Natuurmonumenten in Zeewolde is een prehistorisch hertengewei met een stuk schedel eraan gevonden.

ADC ArcheoProjecten heeft in opdracht van de gemeente een datering laten doen. Het hertengewei is maar liefst 6.000 jaar oud. De organisatie is bijzonder enthousiast over de vondst. Het gewei krijgt een plek in de Roode Schuur, het clubgebouw van IVN Zeewolde.  Deze vondst kan grote impact hebben op hoe archeologen tegen de prehistorie van Zeewolde aankijken.

Een bijzondere vondst

De vondst van dierlijk materiaal uit deze tijd, het Midden-Neolithicum, is vrij uniek. In Zeewolde en omgeving worden niet veel archeologische resten uit deze periode gevonden. Men dacht altijd dat de prehistorische lagen rond Zeewolde compleet waren verspoeld. Maar nu blijkt dat de condities om botmateriaal te conserveren toch goed zijn. Misschien kunnen we vanaf nu wel archeologische vondsten in en rond Zeewolde verwachten. De omstandigheden waaronder het gewei zijn gevonden, zijn niet onderzocht. Of het loopniveau op de locatie nog wel intact was of niet, en uit welk (verspoeld) pakket het gewei afkomstig is, daarover kan ADC geen uitspraken doen.

Zeewolde 6.000 jaar geleden

Het is bijzonder om je voor te stellen hoe de natuur van Zeewolde er 6.000 jaar geleden uit zag. Zeewolde lag toen op de overgang van het dekzandlandschap en het veenlandschap. De zeespiegel steeg en het dekzandlandschap verdronk geleidelijk. Het grondwater steeg ook en er ontstond een moeras. De neolithische mens had hier genoeg mogelijkheden om te jagen en te verzamelen. Op de droge dekzanden was een loofbos met veel soorten bomen waaronder eiken. Op open plekken groeiden hazelaar en heide. In het nattere moeras was een zone elzenbroekbos te vinden, met veel riet. In de wat nattere delen een zeggemoeras. Er kwamen niet alleen edelherten voor, maar ook bevers, otters, everzwijnen, beren, wolven en elanden, diverse vogels en vissen. Bepaalde natuurgebieden in Flevoland zien er weer net zo uit als toen. Denk aan Natuurpark Lelystad.   

Onze Ambassadeurs