Nationale Groendag inspireert ook 'niet groene mensen'

Geschreven door Redactie
Nationale Groendag inspireert ook 'niet groene mensen'

“Natuurinclusiviteit mag geen corebusiness meer zijn van alleen ‘groene mensen’.”

at zei gedeputeerde Natuur Harold Hofstra op de Nationale Groendag die op dinsdag 27 september werd gehouden op de Floriade. Hofstra was een van de sprekers tijdens deze dag die dit jaar in het teken stond van stedelijke ontwikkeling voor een leefbare stad en het betrekken van bewoners bij het vergroenen van straat en tuin.

Initiatieven stimuleren

Na 3 jaar was er eindelijk weer een fysieke Nationale Groendag. Circa 130 groenprofessionals, beleidsmakers en bestuurders namen deel aan het netwerkcongres dat bestond uit lezingen, een rondleiding over het Floriade park en een kennisbijeenkomst. Gesproken werd onder meer over Almere en hoe deze toch versteende gemeente meer kan vergroenen, ondanks de huidige naam van ‘Garden City’. Hoe je het groen in het stedelijk gebied behoudt en dat de stadsbeheerders van vroeger nu veel meer stadsvernieuwers zijn, waarbij het belangrijk is om bewonersinitiatieven te ondersteunen en te stimuleren. Ook werden succesverhalen gedeeld over de Groene Buur in Almere waarbij al zo’n kleine zeventig mensen zich in een groot aantal wijken inzetten voor het vergroenen en insectvriendelijk maken van hun eigen omgeving.

Op weg naar een natuurinclusieve provincie

De provincie Flevoland zet zich in om de biodiversiteit te herstellen in stedelijk, landelijk en natuurgebied en hij vindt dat de vermaatschappelijking van de natuur moet beginnen bij de inwoners en dat zij nauw betrokken moeten worden bij de beweging richting een natuurinclusief Flevoland. Volgens Hofstra is de tijd daarvoor nu gunstig. Stichting Steenbreek organiseerde samen met de provincie Flevoland, gemeente Almere en Floriade Expo 2022 de Nationale Groendag.



Onze Ambassadeurs