Problemen Kiekmure en De Roef nog niet opgelost

Geschreven door Henny A.J. Kreeft
Problemen Kiekmure en De Roef nog niet opgelost

Begin september stond in de regionale en lokale media nog te lezen dat het wijkcentrum De Kiekmure in de financiële problemen zat.

Maar een dag of tien later komt de media met het bericht dat het wijkcentrum uit de problemen is, daar de gemeenteraad van Harderwijk gevraagd is om achteraf goedkeuring te geven en het bedrag van 166.271,30 euro goed te keuren.    


Extra budget nodig 


Echter deze week kwam het bericht dat het bestuur van de Stichting MFC Harderwijk de gemeente om extra budget heeft verzocht. De Stichting verzorgt de exploitatie van MFC De Roef en MFC De Kiekmure. Multifunctioneel Centrum (MFC) De Roef is net open en nog niet helemaal afgewerkt. Het is een mooi gebouw geworden, wat de uitstraling geeft van de gezondheidszorg die op de eerste etage zit: Positieve Gezondheid. 

Echter nu blijkt dat MFC Harderwijk toch (nog of weer) in de financiële problemen te zitten. Daarom is aan de gemeente het bedrag van 110.000 euro gevraagd, anders zouden mogelijk de activiteiten voor november en december in de Roef en de Kiekmure niet door kunnen gaan. 


Het College heeft ondertussen besloten om direct aan het bestuur een eenmalige subsidie van 110.00 euro te verstrekken. Dit om - volgens het College - ‘sluiting te voorkomen’. De gemeenteraad moet achteraf nog toestemming geven. Naast dit budget heeft het College besloten om ook onmiddellijk een onderzoek te starten - door een onafhankelijke externe accountant - naar de acute liquiditeitsproblemen. Op deze manier wil het College inzicht krijgen in de huidige exploitatie en de financiële situatie.   



Op de agenda van de vergadering van de Commissie Samenleving van 24 november stond het agendapunt 8. ‘Onderzoekskosten Transformatie de Kiekmure’ . Hier zat het conceptvoorstel (voor de raadsvergadering van 1 december) over de goedkeuring van het eerste bedrag van 166.271.30 om dit goed te keuren. Maar in de stukken zat ook het conceptvoorstel om akkoord te gaan met de verstrekking van 110.000 euro. Het gaat hierbij om een Raadsbrief aan ‘College en Raad’.   In het raadsvoorstel staat dat het College besloten heeft om de raad voor te stellen “
… de stichting MFC Harderwijk als gevolg van acute liquiditeitsproblemen een incidentele exploitatiesubsidie te verstrekken van 110.000 euro ten laste van de algemene reserve en dit te verantwoorden op het Budget Buurt- en Clubhuizen … “  Tevens wordt verdere uitleg gegeven, waarbij het alternatief ‘geen subsidie verstrekken’ kort wordt aangestipt. Dit zou betekenen dat de activiteiten niet voortgezet kunnen worden.


Daarnaast wordt een kanttekening aan de raad meegegeven. Er is namelijk een negatief advies ontvangen van Concerncontrol en van het Centraal Juridisch Team, daar het voorstel indruist tegen het budgetrecht van de raad.  



Tenslotte geeft de media aan dat deze bedragen niet de enige zijn. Het blijkt dat, naast de ruim 275.000 euro, het bestuur ook het verzoek heeft gedaan voor een ‘aanvullende structurele subsidie voor de exploitatie op lange termijn’ en tevens een ‘financiële dekking voor het ondernemingsplan’. Nog niet bekend is hoe hoog beide bedragen zijn.

Onze Ambassadeurs