De reden waarom de meeste dieren symmetrisch zijn, heeft te maken met hun voortbeweging

Geschreven door Redactie

Hoewel het niet helemaal duidelijk is waarom symmetrie bij dieren bestaat, er enkele fysieke wetten zijn die verklaren waarom het aanhoudt.

Als biomechanicus van opleiding legt Standen uit dat de beweging van alle levende wezens in hun omgeving wordt beheerst door de wetten van de natuurkunde.

Als we bedenken dat het leven in water begon, is het logisch om te kijken naar de manier waarop vissen zwemmen, waarbij ze de ene kant van hun lichaam samentrekken en dan de andere, om te begrijpen waarom symmetrie wenselijk zou zijn voor levende wezens.

Met bilateraal symmetrische lichamen (hetzelfde aan beide zijden langs een as) kunnen ze in een rechte lijn naar voren voortbewegen. In de evolutionaire geschiedenis zouden dieren die zich snel en efficiënt van punt A naar punt B bewogen, succesvoller en geselecteerder zijn geweest dan dieren die niet effectief waren in het voortbewegen.

Maar er zijn andere benaderingen om deze vraag te beantwoorden. Standen zegt bijvoorbeeld dat symmetrie zelfs het fundamentele proces van celdeling leidt. Een organisme begint als een enkele cel en moet zichzelf en zijn genetisch materiaal op een symmetrische manier organiseren om ervoor te zorgen dat elke dochtercel een kopie van elk gen heeft voordat het zich splitst.

Belangrijk is dat, merkt ze op, niet alle dieren bilateraal symmetrisch zijn. Sommige dieren hebben radiale symmetrie met vier of vijf assen, zoals zeesterren, kwallen en zee-egels. Het enige wezen op aarde dat op geen enkele manier symmetrisch is, is de spons.

En waarom zijn E.T. en andere buitenaardse wezens die wij mensen symmetrisch voorstellen? Standen denkt dat het waarschijnlijk is omdat de symmetrie die ons in de echte wereld omringt, de menselijke creativiteit en verbeeldingskracht stuurt. Wat meer is, als we bedenken dat de natuurkundige wetten die onze voortbeweging beheersen constant zijn, kunnen we eigenlijk correct voorspellen dat symmetrie ook voordelig zou zijn voor buitenaardse wezens die in ons gedeelde universum navigeren en dat ze daarom ook bilaterale symmetrie zouden vertonen.


Onze Ambassadeurs