Leegstand winkels en andere gebouwen funest voor de stad

Geschreven door Henny A.J. Kreeft
Leegstand winkels en andere gebouwen funest voor de stad

Enkele maanden terug was in de lokale media te lezen dat de gemeente Harderwijk geconfronteerd dreigt te gaan worden met een leegstand van winkelpanden.

In augustus stond zo’n 12 procent van de winkelpanden leeg. Daarnaast vreest men dat dit kan oplopen - in het meest optimistische scenario - tot bijna 30 procent. 

Terugloop 
De media gaf tevens aan dat andere publieke functies - hierbij valt te denken aan horeca en dienstverlening - de terugloop niet kunnen opvangen. En dan spreekt men over teveel lege panden in de binnenstad. Hierdoor wordt de aantrekkelijkheid van de binnenstad aangetast. Dit zal leiden tot minder bezoekers, wat slecht is voor de ondernemers. En die ondernemers hebben het al slecht, eerst door de pandemie en nu weer door de energiecrisis.  


Normaal gesproken komt er na zo’n onderzoek, dat de oplossing zal zijn om leegstaande winkels te transformeren naar woningen. Maar helemaal positief is dat niet, daar dan een wirwar gaat ontstaan van huizen en winkels op één gebied. Terwijl bepaalde gebieden als ‘winkel’ zijn beschreven. Vanuit het algemeen belang wordt het niet wenselijk gevonden ‘zomaar’ woningen toe te staan.

Echter het is niet alleen in de binnenstad, centrum van Harderwijk. Harderwijk heeft meer punten waar een (kleiner) winkelcentrum bestaat.


Zo heeft bijvoorbeeld in het winkelcentra van de wijk Stadsweiden een winkel jarenlang leeg gestaan. Er zat ooit een fietsenwinkel in het pand. Echter die is (weer terug) naar de binnenstad vertrokken, waardoor het eerste pand jarenlang leeg heeft gestaan. Niet duidelijk is gebleken of het pand te koop of te huur heeft gestaan. Op dit moment zit er weer een ‘ondernemer’ in het pand, mogelijk met een sportachtergrond. 

Maar ook in de wijk Stadsdennen is hetzelfde aan de hand. Deze keer niet in het winkelcentrum zelf, maar er net naast. Op de begane grond van ‘t Vondelhuys - tussen drie therapiepraktijken - is een kleine ruimte, die al zo’n drie jaar leeg staat. Vroeger zat er ook een therapiepraktijk, maar nu staat het ‘pijpelaatje’ al weer een tijdlang leeg. Dat is jammer voor zo’n mooie omgeving. Het pand is van de woningcorporatie, maar er hangt geen briefje op het raam, dat het te huur zou zijn. Bij navraag is het wel schrikken over de prijs. 

Daarentegen zou het een mooi pand zijn voor een startende ondernemer, een zzp’er of een kleine organisatie. Los van het feit dat een leeg pand niet staat in de wijk, kan het het begin zijn van de achteruitgang, de verloedering. De gemeente zou kunnen kijken voor een subsidie voor een startende ondernemer of - samen met de woningcorporatie - garant staan voor de huur, zodat het pand toch ‘bezet’ is. Misschien tot het moment dat er echt iemand het pand wil huren.

Onze Ambassadeurs