Column - Annouk Broekhuis Rise-upcoaching

Geschreven door Redactie
Column - Annouk Broekhuis Rise-upcoaching

Tegenwoordig zijn we veel meer bezig met onze ademhaling. Er verschijnen al jaren lang boeken met hoe je moet ademen en elk boek heeft een andere techniek die beschreven word.

Waarom zoveel aandacht aan de ademhaling? De verschillende technieken beloven ook verschillende verbeteringen. Zo zou je met je ademhaling je concentratie, uithoudingsvermogen en spierkracht kunnen verbeteren en angsten, emoties en trauma’s te kunnen overwinnen.

Maar ademhalen gaat toch vanzelf, je hoeft er niet over na te denken. Als je meer zuurstof nodig hebt ga je van nature sneller ademhalen. Hebben we dan al die boeken en training ook echt nodig? Soms kan het bezig zijn met je ademhaling voordelen geven. Als je stress hebt ga je vaak sneller ademen. Het vertragen van je ademhaling laat de stressreactie verminderen en je lichaam komt weer meer tot rust. Uiteraard is je ademhaling hierin niet de enige factor. Ook de stress prikkel speelt mee. Zolang de prikkel er is zal je stress niet vanzelf verdwijnen met een rustige ademhaling. Het is dus geen wondermiddel. Veel meditatie oefeningen richten zich ook op de ademhaling. Hierin wordt vaak wel beschreven dat de ademhaling is zoals hij is. Je hoeft hem niet aan te passen en er ook geen oordeel over te hebben.

Soms wil je juist je lichaam voorbereiden op iets, zoals sporten. Een warming up is om je spieren op te warmen, maar ook om je ademhaling vast te versnellen. Tijdens het trainen hebben je spieren de extra zuurstof nodig en moet je ademhaling wat versnellen.

In grote lijnen zijn er dus patronen te herkennen in ademhalingsoefeningen: het ontspannen van het lichaam en het activeren van het lichaam. Er is door de jaren heen veel onderzoek gedaan naar de ademhaling en de verschillen- de ademhalingsoefeningen met verschillende uitkomsten. Weet dat bepaalde ademhalingstechnieken ook gevaarlijk kunnen zijn als ze niet goed worden uitgevoerd of zonder begeleiding. Ademhalen doen we en ons lichaam zelf bepaalt over het algemeen goed wat we nodig hebben. Wil je meer rust dan is het bewust voelen van je ademhaling, zonder het te veranderen en zonder oordeel, een prima manier om tot rust de komen.

www.rise-upcoaching.nl

Onze Ambassadeurs