Hondsdraf: onopvallend plantje, maar wacht tot hij bloeit!

Geschreven door Redactie
Hondsdraf: onopvallend plantje, maar wacht tot hij bloeit!

Hondsdraf is een kruipend plantje dat in vrijwel elke tuin te vinden is. Meestal onopgemerkt tussen het gras, onder de heg of achter de grotere planten verstopt. Maar wacht tot hij bloeit. Dan richt hij zich op en verschijnen de prachtig paarsblauwe bloemetjes. De oplettende tuinier kan dan niet meer om het plantje heen.  

En het leuke nieuws is: hondsdraf is eetbaar. Als je de blaadjes tussen je vingers fijnwrijft komt er een intense kruidige geur vrij. De smaak is heerlijk kruidig en de jonge bloeiende toppen geven een bijzondere smaak aan soepen, salades en pesto’s. En combineert ook nog eens goed met zeewier en chocolade. Ook kun je er een lekkere thee of limonade van maken. De kruidige smaak verrast menig tafelgenoot. Let wel, gebruik het als kruid, niet als groente. Dus met mate.


Gierstsushi met hondsdraf

Ingrediënten:

- norivellen
;

- gierst;

- 1 winterpeen
;

- 1 paprika
;

- 2 rijpe avocado’s
;

- bosje hondsdraf (de bloeiende toppen: stengels, blaadjes en bloemen)
;

- scheut rijstazijn
;

- tamari
;

- paprikapoeder
;

- cayennepeper
.


Bereidingswijze: 

- Kook de gierst met een scheut rijstazijn in het water, volgens de aanwijzing op de verpakking. Laat het afkoelen. Prak 1 avocado door de gierst, zodat het goed aan elkaar plakt.

- Snijd de winterpeen, paprika en de andere avocado in kleine stukjes. Snijd de hondsdraf grof.

- Vul een klein schaaltje met tamari en breng dit op smaak met paprikapoeder en cayennepeper. Zet dit apart, het is de dressing voor de sushi.

- Zet voor je begint met het vullen en rollen van de norivellen alle ingrediënten klaar.

- Vul een kommetje met water, om de norivellen mee nat te maken. Leg een norivel op een bord. Doe hier drie eetlepels gierst op en spreid deze goed uit. Laat 1 cm van de randen van het vel vrij.

- Leg de stukjes paprika, wortel, avocado en hondsdraf op de gierst en rol het vel strak op. Maak de rand van het vel vochtig met wat water en plak de rol overlangs dicht. Snijd de rol in 2cm dikke stukken en serveer met de dressing.


Aandachtspunten bij het wildplukken:  

Ook in jouw tuin kunnen giftige planten staan.

Pluk op een schone plek, ver van industrie, autoverkeer, bestrijdingsmiddelen en de populaire honden uitlaatplek van de buurt

Pluk alleen veel voorkomende eetbare planten. Zeldzame en beschermde planten laat je staan

Maak van je tuin een wilde tuin of laat een stukje verwilderen. De bijen, vlinders en andere dieren zullen je dankbaar zijn. Zo werkt het twee kanten op. Jij kunt je maaltijd aanvullen met eetbare wilde planten uit jouw tuin en de bijen en vlinders hebben ook meer te snoepen


Recept door Leah Groeneweg, voor meer informatie over opleidingen, activiteiten en cursussen kijk op www.inhetwildeweg.nl 


Onze Ambassadeurs